béke

2018.07.09. 16:13

Twitter-üzenetben hozták nyilvánosságra, hogy véget ért a háború

Hivatalosan is véget ért a háború Etiópia és Eritrea között - jelentette be Twitter-üzenetében hétfőn az eritreai tájékoztatási miniszter, aki nyilvánosságra hozta, hogy kapcsolataikban a béke és a barátság új időszaka kezdődik.

Jemane Gebremeszkel azt írta, hogy az erről szóló dokumentumot Abij Ahmed etióp miniszterelnök és Iszajasz Afeverki eritreai elnök látta el kézjegyével.

Hozzátette, hogy megszűnt a két ország közötti háborús állapot, kezdetét vette a béke és a barátság időszaka.

Abij Ahmed a hétvégén utazott el a szomszédos Eritrea fővárosába, Aszmarába, ahol találkozott Iszajasz Afeverki államfővel. A látogatás azért történelmi jelentőségű, mert az első azóta, hogy véget ért a két ország között 1998 és 2000 között dúló határháború. A harcokban több tízezren haltak meg.

A látogatás ideje alatt helyreállították a telefon- és légi kapcsolatot a két kelet-afrikai állam között.

A diplomáciai olvadás idén júniusban indult meg, amikor Etiópia új reformista vezetője, Abij Ahmed bejelentette, hogy teljes mértékben elfogadja a két ország közötti békemegállapodás feltételeit, amelyeket korábban elutasított.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor is egy népszavazás eredményeképpen elszakadt a volt anyaországtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!