belbiztonság

2019.12.02. 14:06

Új kémelhárító egységet hoz létre Ausztrália

Az egyre veszélyesebbnek ítélt külföldi beavatkozási kísérletek kivédésére alapítják az új egységet – jelentette be hétfőn a canberrai kormány.

Scott Morrison miniszterelnök közölte: a program, amelynek keretében az új egységet létrehozzák, 88 millió ausztrál dollárba (17,9 milliárd forint) fog kerülni. A tervet az ország hírszerző ügynökségeinek javaslatai alapján dolgozták ki.

A bejelentés közvetlen előzménye több olyan eset, amely az Ausztrália elleni kínai kémtevékenységről szól, valamint egy kibernetikai támadás a canberrai parlament ellen.

A belbiztonsági (kémelhárító) ügynökség, az ASIO egy héttel ezelőtt jelentette be: nyomoz azon állítás ügyében, amely szerint Kína egymillió dollárt fizetett egy kínai-ausztrál férfinak, hogy szivárogjon be az ország parlamentjébe. Az állítólagos megkörnyékezett már nem él: márciusban holtan találták Melbourne-ben egy szálloda szobájában, „titokzatos” körülmények között. Az ügynökség szerint a 32 éves férfi, aki luxusautókkal kereskedett, szorult pénzügyi helyzetbe került, és feltételezések szerint megkörnyékezte egy kínai hírszerző csoport, hogy induljon a parlamenti választáson. A férfi mindezt felfedte az ASIO-nak, legalábbis ilyen vallomást tett.

Kilenc napja a Nine ausztrál médiacsoport lapjai és tévéje jelentette, hogy menedékjogot kért Ausztráliában egy magát a kínai hírszerzés ügynökének mondó kínai férfi. Előzőleg átadott az ASIO-nak számos információt arról, hogy Peking milyen eszközökkel avatkozik be politikailag Hongkongban, Tajvanon és Ausztráliában, és kik a kémei az egyes helyeken – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!