Ország-világ

2021.08.26. 16:43

Újabb robbanás Kabulban, az előző kettőben tizenkét amerikai katona vesztette életét

Újabb robbanás rázta meg Kabult csütörtök este, egy magas rangú amerikai katonai vezető pedig bejelentette, hogy az előző két merényletben tizenkét amerikai katona halt meg. Guterres összehívta az ENSZ BT-t.

EDITORS NOTE: Graphic content / Volunteers and medical staff bring an injured man for treatment after two powerful explosions, which killed at least six people, outside the airport in Kabul on August 26, 2021.

Forrás: AFP

Fotó: Wakil KOHSAR

Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője megerősítette, hogy

két öngyilkos merénylő követte el a csütörtök délutáni két merényletet, s mindketten az Iszlám Állam terrorszervezethez tartoznak.

Elmondta: az életüket vesztett katonák mellett további tizenöt katona megsebesült.

McKenzie ellenlépésekkel fenyegette meg a merényletek elkövetőit. Mint fogalmazott: megtorolják az Iszlám Államon. Hozzáfűzte:

az amerikai hadvezetés számít újabb támadásokra.

A tábornok jelezte, hogy az amerikai erők folytatják az emberek kimenekítését. Mint fogalmazott, az Egyesült Államoknak van elegendő katonai ereje, hogy megvédhesse a helyszínen tartózkodó katonáit. Most az a cél, hogy ne történjék újabb merénylet – fűzte hozzá.

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy harcosai követték el a véres támadásokat.

António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtök este összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) az afganisztáni helyzet megvitatására. Guterres erről levélben értesítette a BT állandó tagjait. A tanácskozást hétfőn tartják.

Tálibok: nem merénylet okozta az újabb kabuli robbanást

Nem támadásból származott az az újabb robbanás, amely csütörtök éjfél körül rázta meg afgán fővárost, néhány órával az Iszlám Állam kabuli repülőtérnél elkövetett kettős öngyilkos merényletét követően, hanem amerikai hadfelszereléseket semmisítettek meg a repülőtéren – közölte a tálibok szóvivője.

Az újabb robbanásról szemtanúk alapján számolt be a Reuters és az AFP hírügynökség, Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő azonban kisvártatva a Twitteren jelezte, hogy az amerikai erők semmisítettek meg felszereléseket a reptéren.

Állítását más források egyelőre erősítették meg.

Korábban írtuk:

Az afgán főváros repülőterének környékén történt két robbantásban különböző források szerint legalább 13 ember életét vesztette, további több mint 60 megsebesült.

Az első híradások még robbanásokról szóltak, de csütörtök délutánra kiderült: robbantásokat követtek el. Egy neve elhallgatását kérő amerikai forrás azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel: amerikai tisztségviselők határozottan úgy vélik, hogy a támadásokért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága, az úgynevezett Iszlám Állam – Horaszán Tartomány a felelős. Ez utóbbi azonban nemcsak az amerikaiakkal, hanem a radikális iszlamista tálibokkal is szemben áll.

Egy tálib tisztségviselő elmondása szerint a támadásokban legalább 13 ember vesztette életét, köztük gyerekek, és több tálib biztonsági őr is megsebesült.

Az Emergency olasz egészségügyi segélyszervezet által működtetett kabuli kórház arról tájékoztatott, hogy több mint 60 sebesültet szállítottak be hozzájuk. Egy amerikai tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy előzetes információk szerint a támadásokban több amerikai katona és tengerészgyalogos is megsebesült.

A támadások nem sokkal azután következtek be, hogy nyugati országok felszólították a repülőtér környékén napok óta az evakuálási repülőkre várakozó afgán állampolgárokat: hagyják el a környéket az Iszlám Állam lehetséges merényletének veszélye miatt.

John Kirby, a Pentagon szóvivője közölte: az egyik robbantás a repülőtér déli részén található Abbey Gate-nél, míg a másik a közeli Baron Hotel nevű szállodánál történt. Amerikai tisztségviselők szerint legalább az egyik robbantást valószínűleg öngyilkos merénylő idézte elő.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének tájékoztatása szerint tűzpárbajról is érkeztek beszámolók.

Egy fehér házi tisztségviselő közölte: Joe Biden amerikai elnököt rögtön tájékoztatták az első robbantást követően. Biden az afganisztáni helyzet miatt azonnal tanácskozást hívott össze biztonsági tisztségviselőkkel.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repülőteréről menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk idején együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt veszélyben érzik az életüket. A kabuli légikikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően az Egyesült Arab Emírségekbe menekült az országból.

A tálibok szóvivője elítélte a kabuli repülőtérnél történt terrortámadásokat

Szuhail Sahín tálib szóvivő csütörtökön elítélte az afgán főváros, Kabul repülőterénél elkövetett terrortámadásokat, amelyekben állítása szerint legalább 13 ember vesztette életét, további legalább 52 pedig megsebesült.

Egy másik tálib szóvivő, Zabíhulláh Mudzsáhid szerint azonban lehetséges, hogy akár 20 ember is életét veszthette a robbantásokban. Mudzsáhid szintén elítélte a támadásokat.

Sahín közölte: a tálibok határozottan elítélik ezt a kegyetlen incidenst, és minden szükséges lépést megtesznek azért, hogy bíróság elé állítsák az elkövetőket.

Sahín megerősítette, hogy két robbantás történt a kabuli repülőtér környékén. Az előzetes információk szerint az egyik robbantás a légikikötő egyik bejáratánál, míg a másik egy közeli szállodánál történt.

Mindeközben Abdul Kahár Balhi, a radikális iszlamista tálibok kulturális bizottságának tagja a Habertürk TV nevű török televíziós csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott: a repülőtérnél történt támadás terrorcselekmény volt, amelyet az egész világnak el kell ítélnie. Balhi mindazonáltal a külföldi csapatok jelenlétét tette felelőssé a támadásért. „Amint megoldódik a repülőtéri helyzet, és a külföldi erők távoznak, nem történik többé ilyen támadás nálunk. A külföldi csapatok jelenléte miatt következhettek be ilyen támadások” – mondta.

Az EU és a NATO is elítélte a kabuli repülőtér közelében elkövetett támadást

Az Európai Unió vezetői és a NATO főtitkára is elítélte az afgán főváros, Kabul repülőterénél csütörtökön elkövetett robbantást, és a terrorizmus fellángolása elkerülésének fontosságára figyelmeztettek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében kijelentette: mindent meg kell tenni a repülőtéren tartózkodók biztonsága érdekében. A nemzetközi közösségnek szorosan együtt kell működnie, hogy elkerülje a terrorizmus újbóli fellángolását Afganisztánban és a konfliktus sújtotta ország határain túl – közölte.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében létfontosságúnak nevezte a biztonságos bejutás szavatolását a kabuli repülőtérre. Hozzátette: „biztosítanunk kell, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzet ne vezethessen a terrorizmus újjáéledéséhez”.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szintén a kabuli repülőtér biztonságának szavatolására figyelmeztetett. Kijelentette: az uniós országoknak biztonságba kell helyezniük az európai állampolgárokat és mindazokat, akik veszélyben érzik magukat.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt közölte: a szövetségesek elsődleges célja továbbra is az, hogy minél több embert menekítsenek ki az országból és helyezzenek biztonságba a lehető leggyorsabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!