Veszélyeztetés

2019.01.22. 12:05

Vádat emeltek a gyermekük kezeltetését elhanyagoló pár ellen

Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalában egy élettársi kapcsolatban élő pár ellen, mert éveken keresztül elhanyagolták gyermekük tőlük kapott szifiliszes fertőzésének kezelését, gyermekeiket pedig iskolába sem járatták – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden.

Pirger Csaba tájékoztatása szerint a szülőknél 2013-ban diagnosztizáltak szifiliszes megbetegedést, ami miatt az akkor 6 éves és 4 éves gyereküket is megvizsgálták, de náluk nem volt kimutatható a fertőzés. Megelőzésként antibiotikumos kezelést és rendszeres kontrollvizsgálatokat írtak elő a gyerekeknek, de a szülők ezeket nem hajtották végre, nagyobbik lányuk emiatt meg is fertőződött.

A kislánynál 2014-ben bőrgyógyászaton diagnosztizált szifilisz miatt laborvizsgálatokat, valamint neurológiai, szemészeti és kardiológiai vizsgálatokat írtak elő, de a szülők nem vitték el mindegyikre a gyermeküket, és a későbbi kontrollvizsgálatokat is sorra elmulasztották. A kislány elhanyagolt állapota miatt 2015-ben többször kórházi kezelésre is szorult, a szülők a felszólítások ellenére mégis több éven át elhanyagolták a felülvizsgálatokat, holott fennállt a lehetősége annak, hogy a szifilisz súlyosbodik, átterjed valamelyik szervre, akár idegrendszeri károsodást is okozva.

Miután a szülők a kórházi és családgondozói felszólítások ellenére sem kezeltették megfelelően gyermeküket, a Zala Megyei Kormányhivatal 2017 augusztusában nevelésbe vette mindkét gyermeket.

A férfi és a nő ellen amiatt is vádat emeltek, mert az időközben tankötelessé vált gyermekeik rendszeresen nem jártak iskolába. A szülők többször is költöztek, de a felszólítások ellenére egyik lakhelyükön sem gondoskodtak arról, hogy a gyerekek mindennap iskolába menjenek. A két gyereket a 700-800 órányi hiányzásuk miatt évismétlésre kötelezték.

A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a szülők ellen, mert magatartásukkal súlyosan veszélyeztették gyermekeik testi és értelmi fejlődését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!