bíróság

2020.12.16. 20:57

Vádat emeltek tíz ember ellen Kínában, mert el akartak menekülni Hongkongból

A vádlottakat augusztusban vették őrizetbe a nyílt tengeren.

Vádat emeltek tíz ember ellen szerdán a kínai hatóságok, mert el akartak menekülni Hongkongból az ellenzékiekkel szembeni hatósági fellépés miatt – közölte a helyi sajtó.

A Radio Television Hong Kong (RTHK) műsorszolgáltató úgy tudja, a Hongkonghoz legközelebb fekvő kínai városban, Sencsenben zajló eljárásban két embert vádoltak meg illegális határátlépés megszervezésével, a többieket pedig a határ illegális átlépésével. A felnőttekkel együtt őrizetbe vett két fiatalkorú ügyében nem nyilvános meghallgatáson fognak dönteni a vádemelésről.

A tizenkét embert augusztusban vették őrizetbe a nyílt tengeren, amikor Tajvanba próbáltak menekülni, és engedély nélkül behatoltak a szárazföldi Kína felségvizeire. Bár Hongkong Kínához tartozik, a különleges státusú terület lakóinak határellenőrzésen kell átmenniük, ha az ország szárazföldi részébe akarnak utazni.

Az ügy tizenkét érintettje közül tizeneggyel szemben vádat emeltek a kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban is. Egyiküket azzal gyanúsítják, hogy megszegte a Hongkongra vonatkozó – nemrég elfogadott – nemzetbiztonsági törvényt, amely betiltja „a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a felforgató cselekményeket”.

Szakértők szerint a jogszabállyal a pekingi vezetés lényegében felszámolta Hongkong autonómiáját, amelyet Pekingnek ötven évig kellett volna garantálnia az 1997-ben visszatért volt brit gyarmat számára. Számos hongkongi másként gondolkodó menekült a kínai anyaállamtól 1949-ben elszakadt, demokratikusnak tartott Tajvanra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!