Uniós klímacél

2020.12.17. 17:00

Varga Judit: hazánk európai összehasonlításban klímabajnoknak tekinthető

Nem mindig azok a valódi környezet- és klímavédők, akik ezt harsogják magukról. Érdemes e területen is a tényekre hagyatkozni – közölte az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebookon.

„Talán nem kapott elég figyelmet, de a múlt heti brüsszeli csúcson sikerült érvényesíteni Magyarország legfontosabb feltételeit a 2030-as uniós klímacél emelését tartalmazó megállapodásban is” írta közösségi oldalán Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter kiemelte,

„hazánk európai összehasonlításban minden ellenkező híreszteléssel szemben klímabajnoknak tekinthető, mivel kiemelkedő kibocsátáscsökkentési eredményeket mondhat magáénak”.

  • Magyarország 1990 óta 33 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, így azon 12 tagállam között van, amelyek túlteljesítik az uniós átlagot.
  • Az uniós tagállamok közül Magyarország elsőként ratifikálta a Párizsi Éghajlatváltozási Egyezményt.
  • Idén törvénybe foglalták a 2050-es klímasemlegességi célt.
  • A Nemzeti Energia Stratégia rögzíti, hogy 2030-ra hazánk villamos energia termelésének 90 százalékát szén-dioxid-kibocsátástól mentes technológiák fogják biztosítani.
  • „A brüsszeli tárgyalások során fenntartottuk azt az álláspontunkat, hogy a rezsicsökkentés vívmányait hosszú távon meg kell védeni annak érdekében, hogy a magyar háztartások a jövőben is a lehető legolcsóbban jussanak hozzá az energiához. Ezért több másik régiós tagállammal karöltve nem támogattuk az egységes uniós karbonár bevezetését új szektorokra, többek közt az épületekre, amely a lakossági rezsiköltségeket jelentős mértékben megemelhette volna” írta Varga Judit.

    Az igazságügyi miniszter aláhúzta,

    „a múlt heti uniós csúcs lezárultát követően azt mindenképpen rögzíthetjük, hogy a józan ész diadalmaskodott, és kudarcot vallottak azok a törekvések, amelyek a nemzetállamok szerepének háttérbe szorítására tettek kísérletet”.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!