Kettős mérce

2020.08.24. 15:06

Varga Judit is visszautasítja a hazánkat ért antiszemita vádakat

Hivatalos levélben reagált a német külügyi államtitkár, Michael Roth nyilatkozatára Varga Judit igazságügyi miniszter. A német szociáldemokrata politikus pénteken többek között antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot.

A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és más európai országokkal ellentétben sikeresen lép fel ellene – hangsúlyozza közösségi oldalán Varga Judit, aki szerint a baloldali német politikus megnyilvánulása a kettős mérce és a megalapozatlan vádak újabb példája, amellyel a közös európai értékekre hivatkozva próbál nyomást gyakorolni több tagállam demokratikusan megválasztott kormányára, köztük Magyarországra.

„Most már mindenki láthatja, hogy mi várható akkor, ha a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket átpolitizálják, és homályos koncepciókon, átláthatatlan eljárásokon alapuló költségvetési szankciókat vezetnek be”

- figyelmeztet bejegyzésében a magyar politikus.

Varga Judit rámutat, hogy Michael Roth szavai „komolyan megkérdőjelezik az őszinte együttműködés iránti elkötelezettségét”. Kifejti, hogy a nyilatkozat nemcsak a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat, hanem a szolidaritást is veszélyezteti, hiszen Németország olyan időszakban viseli az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amikor az egység és az együttműködés kulcsfontosságú.

„Találjunk közös válaszokat a kihívásokra, amelyekkel az Európai Uniónak szembe kell néznie. Ebben Magyarország továbbra is megbízható partnere a német elnökségnek” – szögezi le az igazságügyi miniszter, aki szerint a magyar álláspont továbbra is világos:

a jogállamisági párbeszédnek tényeken kell alapulnia, mert csak így lehet véget vetni a politikai vádaskodás ördögi körének, ahol az ideológiai és politikai megfontolások többet számítanak, mint a tények.

Michael Roth szavaira korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált, hangsúlyozva, hogy hazánkban a zsidó közösség biztonságban van, illetve a német politikus miatt Németország nagykövetét is bekérette a Külügyminisztériumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!