Ország-világ

2020.12.22. 07:53

Varga Mihály: az OPNI szétverése óriási bűn volt (videó)

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 évvel ezelőtti „szétverése” óriási bűn volt – mondta a pénzügyminiszter péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Budapest, 2020. november 30. Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Mihály, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője felidézte:

az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg; a több mint 130 éves intézményben 900 ember dolgozott és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött.

Hozzátette, az épület, amely az Országház után a második legnagyobb alapterületű Magyarországon, azóta üresen áll, bár már sok terv volt a felhasználására.

A kormány legutóbb arról döntött, hogy a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízást kapott, hogy készítse elő a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését – ismertette.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, most van a magyar gazdaság abban a helyzetben, hogy egy ilyen célt „felvázoljon”.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a műsorban elmondta, azt szeretnék, hogy az oktatási intézmény 2023-ban megkezdhesse működését.

„Egy olyan iskolát szeretnénk itt létrehozni, ami regionálisan is kimagasló volna színvonalban”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy nemzetközi, angol alapnyelvű középiskolában gondolkodnak.

Szólt arról is, a tervek szerint az egész régióból jöhetnének ide tanulni – elsősorban a visegrádi országokból – a diákok 14 és 18 éves kor között.

Ez azt is jelenti, hogy minden diák a saját nyelvén tanulhatna az angol mellett – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!