Becsapódás

2018.02.12. 16:02

Videóra vette egy ipari kamera az orosz utasszállító lezuhanását

Az utasszállító roncsai mintegy harminchektáros területen szóródtak szét, ennek hétfő kora délutánig átkutatott csaknem felén több mint 400 emberi maradványt találtak. A gép roncsaiból is megvan mintegy 30 darab.

Forrás: afp

Több százan dolgoznak a helyszín átkutatásán

Mintegy hétszáz ember dolgozik három műszakban a Moszkva közelében, a ramenszkojei járásban lezuhant utasszállító repülőgép katasztrófájának helyszínén, kétszáz jármű és kutatásra szolgáló gépek támogatásával – közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek oroszországi minisztériumának szóvivője.

A terepen a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) mintegy 70 szakértője is vizsgálódik. A hatóság szóvivője, Szvetlana Petrenko kijelentette, hogy a repülőgépen már a földbe csapódás után robbanás történt. Az utasszállító zuhanás közben nem égett – tette hozzá.

Az orosz médiában megjelent szemtanúi beszámolók egy része szerint viszont a repülőgép már égett vagy füstölt, mielőtt lezuhant. Egy ipari videokamera is rögzítette a becsapódást, amelynek helyszínén egy hétszer négyméteres, másfél méter mély krátert találtak.

Az utasszállító roncsai mintegy harminchektáros területen szóródtak szét, ennek hétfő kora délutánig átkutatott csaknem felén több mint 400 emberi maradványt találtak. A gép roncsainak mintegy 30 darabja is megvan már. Köztük volt a gép mindkét feketedoboza, az is, amely a pilóták üzenetváltásait, és az is, amely a repülési adatokat rögzíti. Az állami légiforgalmi hivatal tájékoztatása szerint mindkét berendezés erősen megrongálódott, de feltehetően nem annyira, hogy ne lehessen kinyerni belőlük a szükséges információkat. Ez akkor derül ki, ha megkezdik a berendezések laboratóriumi vizsgálatát.

A helyszín elsődleges átvizsgálásával várhatóan hétfő estig végeznek, a részletes kutatás akár egy hétig is eltart.

A Kommerszant című gazdasági napilap hétfői száma szerint a szakértők jelenleg a hajtómű kigyulladását, a sebességmérő meghibásodását, a jegesedést és a pilóta hibáját tartják a legvalószínűbbnek a tragédia lehetséges okai közül. A terrortámadást a lap szerint nem sorolják ezek közé, de nem is vetették el véglegesen.

Az áldozatokat Moszkvában azonosítják majd. Hozzátartozóiktól Orszkban hétfőn kezdik meg a DNS-minta vételét.

A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság szerint a szerencsétlenül járt utasszállító felszállás előtti vizsgálata nem állapított meg műszaki hibát. A vizsgálatba egyébként bekapcsolódik a géptípust kifejlesztő ukrán Antonov vállalat képviselője is. A katasztrófát szenvedett gépet licenc alapján az oroszországi Voronyezsben szerelték össze 2010-ben.

Egy hónapja vizsgálták át

A Flightglobal légügyi szaklapot a légitársaság tájékoztatta, hogy a gépen januárban végeztek el egy úgynevezett C-checket, amelynek bizonyos időközönként minden repülőgépet alá kell vetni. Ennek keretében

vizsgálták a szárnyakat, a hajtóműveket, a gép törzsének strukturális elemeit és a rozsdásodást is.

A felszállás előtti rutinellenőrzés szintén nem mutatott rendellenességet, ezt a feladatot egy olyan mérnök végezte el, aki a balesetben szintén életét vesztette, ő is a géppel utazott. Az Antonov An-148-100-as aznap a harmadik útját teljesítette, és Domogyedovóban cserélték a személyzetet. A gép kapitánya a típuson 2100 órát, összesen 5100 órát repült, az első tiszt pedig 812 órát repült a balesetig az Antonov An-148-assal.

A légitársaság közölte, hogy a vizsgálatok végéig felfüggesztette az An-148-as üzemeltetését. A szaratovi székhelyű, főként orosz repülőterekre közlekedő légitársaságnak öt ilyen típusú gépe maradt, mellettük szintén regionális Jakovlev Jak-40-eseket, illetve Embraer E-195-ösöket üzemeltetnek.

Borítókép: Látható, hogy milyen sokan dolgoznak a katasztrófa helyszínén

AFP / PRESS-SERVICE OF RUSSIAN EMERGEN / SPUTNIK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!