Ország-világ

2020.07.25. 16:06

Utakat mosott el a nagy mennyiségű csapadék Zalában

Zala megyét a pénteken érkező hidegfront hatására kialakult heves vihar teljesen elöntötte, és szombaton sem javult a helyzet.

MTI, zaol.hu, Horváth-Balogh Attila, Korosa Titanilla, Útinform

Zalaszentjakab, 2020. július 25. A nagy esõzés miatt õzek menekültek az útra Zalaszentjakabon 2020. július 25-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI / Varga György

Fotó: Varga György

22:00

Szombat esti vasúti helyzetkép (Somogy és Zala megye)

A péntek éjszakai és szombat délelőtti viharok, esőzések után több somogyi és zalai vonalrészen is szünetelt a közlekedés napközben. A vasúttársaság és a katasztrófavédelem munkatársai egész nap dolgoztak a károk felszámolásán és a csapadék okozta műszaki hibák elhárításán. Szombat este már csak két szakaszon vannak korlátozások, így pótlóbuszok viszik az utasokat Zalakomár és Nagykanizsa, valamint Beleg és Somogyszob között.

Zalaszentjakab állomás vágányai a folyamatos eső miatt déltől víz alá kerültek, az állomáson nem lehetséges a vonatközlekedés. A csapadékvíz visszahúzódása után vasárnap reggel kezdődhet meg a vasúti pálya helyreállítása, hét teherkocsinyi zúzottkövet használnak majd fel az ár által elmosott ágyazat pótlásához. Az állomáson várhatóan vasárnap késő este indulhat újra a forgalom, a nagykanizsai vonalon Zalakomár és Nagykanizsa között addig pótlóbuszok közlekednek, az átszállások miatt a menetidő 30-60 perccel megnőhet.

Késő délután Beleg és Ötvöskónyi között a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyrállítása, megerősítése hosszabb időt vehet igénybe, a károk felmérése csak az ár levonulása után kezdődhet meg. A Dombóvár-Gyékényes vonalon Beleg és Somogyszob között kell pótlóbuszokra átszállni. Szombat este a 6622-es utat is lezárták vízátfolyások miatt, így a pótlóbuszok csak jelentős kerülővel, a Somogyszob-Segesd-Ötvöskónyi-Segesd-Beleg útvonalon tudnak közlekedni, a menetidő a közúti lezárás miatt legalább másfél órával megnő ezen a szakaszon – írja a Mávinform.

Olvasói képek Szepetnekről:

Fotó: Bogdán Edina/Olvasó
Fotó: Bogdán Edina/Olvasó
Fotó: Bogdán Edina/Olvasó
Fotó: Bogdán Edina/Olvasó

17:17

Délutáni helyzet a zalai és somogyi vasútvonalakon

Továbbra is pótlóbuszok közlekednek felsővezeték-szakadás miatt Gyékényes és Somogyszob között.

Zalaszentjakab állomáson a vízátfolyások miatt továbbra sem lehetséges a vonatközlekedés, ezért Nagykanizsa és Zalakomár között járnak pótlóbuszok.

Nagykanizsa és Gyékényes között a vonatok egy része dízelmozdonyokkal közlekedik, de több járat utasait pótlóbuszok viszik ezek a szakaszon.

A Szombathely-Nagykanizsa vonalon Újudvar állomáson egy vágányon újraindult a forgalom, de a 9876-os számú személyvonat helyett pótlóbusz közlekedik egy szakaszon.

A korábbi korlátozások miatt a balatoni vonalakon is több vonat késéssel közlekedik – adott helyzetjelentést a Mávinform.

16:32

Fennakadások a buszközlekedésben

A Voláninform tájékoztása szerint a heves esőzések miatt Kisrécse és Nagybakónak település megközelíthetetlen. A 6403 Nagykanizsa-Nagyrécse-Kisrécse-Nagybakónak viszonylaton közlekedő járataik nem érintik Kisrécse és Nagybakónak településeket.

A böhönyei útzár miatt a 1503 Zalaegerszeg-Szeged járatuk kerülőúton, megnövekedett menetidővel, Nagykanizsa, aut. áll.; Böhönye, közp. aut. vt. megállóhelyek érintése nélkül közlekedik.

Korábban azt is jelezték az utasoknak, hogy Pat, Sand és Miháld települések megközelíthetetlenek, ezért a 6420 Nagykanizsa-Miháld-Zalakaros viszonylaton járataik nem közlekednek. Ez az információ annyiban módosult, hogy a járat Nagykanizsa, aut. áll.-Miháld, orvosi rendelő között újra jár.

14:43

Zala megyében, a 74-es főúton, Magyarszentmiklós közelében, a 12-es km-nél a heves esőzés miatt vízátfolyás alakult ki. Az utat lezárták, a rendőrség eltereli a forgalmat.

A Nemesdéd és Miháld közötti összekötő úton, a 4-es és a 7-es km közötti hidat a hirtelen lezúduló víztömeg elmosta. Emiatt az utat lezárták. Nemesdéd még megközelíthető!

A Zalaszentjakab és Kisfakos település közötti összekötőúton, a 3-as km-nél a Malomárok hídját szintén elmosta a víz, emiatt Miháld település nem közelíthető meg – írja az Útinform alapján a zaol.hu.

14:30

A dél-zalai települések polgármesterei tájékoztattak az esőzés okozta károkról: összefoglalónk itt található!

13:10

Olvasói felvételek Miháld és Zalaszentjakab között:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3313833438673902&id=100001418343419

Somogyi vihar hírek itt!

12:32

Kisrécsén a víz az úr:

11:50

Lentiben továbbra is csendesen esik az eső. Különleges esemény nem történt. A Kerka és a Liponyak patakok vízszintje nem veszélyes. A városban néhány vízelvezető árokban áll a víz.

Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla

11:20

A keszthelyi part csendes, kiadós eső mellett hullámzik szombati nyugalomban a Balaton.

Fotó: zaol.hu
Fotó: zaol.hu
Fotó: zaol.hu
Fotó: zaol.hu

11:00

Egy olvasónk jelezte, hogy elment az áram Zalaegerszeg belvárosában. A hibát jelentettük az E.ON felé, akik arról tájékoztattak, hogy a városban két területen szünetel jelenleg az áramellátás. A Belváros környékén egy előre meghirdetett, tervezett áramszünet munkálatai zajlanak éppen. Ez a Mártírok útját és a Botfy Lajos utcát érinti. A tervezett áramszünetre karbantartási munkáltok miatt van szükség, erről az érintett ügyfeleket előzetesen tájékoztatták. A meghirdetett üzemszünetet 15 óráig hirdették meg, de várhatóan hamarabb befejeződnek a munkálatok.

A tegnapi és a mai viharos, esős időjárás a kisfeszültségű kábeleinken okozott ma reggel kisebb üzemzavarokat a Lejtős utca-Domb utca környékén. Munkatársaik azonnal nekiláttak a hiba elhárításának, jelenleg is a helyszínen vannak megerősített üzemben, és hamarosan helyreállítják minden ügyfélnél az áramellátást.

Ügyfeleik türelmét és megértését ezúton is köszönik.

10:40

Lentiben péntek estétől kisebb-nagyobb intenzitással esik az eső, árkokban ugyan látni csapadékot, de nem vészes a helyzet jelenleg – osztotta meg velünk Cseke Ferenc.

Cseke Ferenc / Olvasónk

A Zala folyó nem öntött ki Zalaegerszegen:

Fotó: Katona Tibor
Fotó: Katona Tibor
Fotó: Katona Tibor

10:00

A szomszédos Somogy megyében is utak tűnnek el:

9:22

Elöntötte a dél-zalai Liszót és Surdot az ár, kitelepítésekre is sor került. Részletek később.

7:42

Szombaton is extrém mennyiségű csapadék

Extrém mennyiségű csapadékra, további intenzív esőzésekre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombati, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint felhőszakadás veszélye miatt Vas megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt szintén az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, de a területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd már inkább kiadós esőből területi átlagban 30-60 milliméter becsülhető, de helyenként 80-100 millimétert meghaladó csapadék is lehet.

Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 milliméter közötti csapadék becsülhető, de helyenként, felhőszakadás esetén ennél jóval több (akár 70 milliméter) is hullhat rövid idő alatt. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Emellett a zivataros zóna egyre inkább Kelet-Dunántúlra és keletre összpontosul, hatására a Mezőföldön, az Alföldön, Észak-Alföldön, illetve északkeleten lehet intenzívebb zivatarokra számítani. A zivatarokhoz felhőszakadás (akár 50-70 milliméter fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos (60-80 kilométer/órás) széllökések és jégeső társulhat. Napközben és este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Jég és heves esőzés pénteken

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére, míg felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést pénteken.

Emellett elsőfokú figyelmeztetés volt érvényben zivatarveszély miatt Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyében, továbbá felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében.

Képek a zivatar érkezéséről

Kiadós felhőszakadás, jégeső kísérte a Kis-Balaton térségében a zivatarcellát:

Nagykanizsa közelében készült az alábbi kép:

Neked is van fotód a pénteki viharról? Küldd el a [email protected]-ra!

Borítókép: a nagy esőzés miatt őzek menekültek az útra Zalaszentjakabon 2020. július 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!