Ország-világ

2020.07.03. 21:25

Vörös festékkel gyalázták meg Horthy Miklós szobrát (videó)

Hegedűs Lóránt: a támadás kegyeletsértő és templomgyalázó cselekedet volt.

Vörös festékkel öntötték le Horthy Miklós mellszobrát. A szoborrongálás egybevághat azzal, hogy két hete Winston Churchill városligeti szobrát firkálták össze „BLM” és „Nazi” feliratokkal. Ezzel a támadással Magyarországot is elérhette a tengerentúlon tomboló szoborgyalázás. Horthy mellszobra az V. kerületi Hazatérés temploma előtt áll. Hegedűs Lóránt református lelkész a Magyar Nemzetnek elmondta: nem ez volt az első eset, hogy megrongálták a templom lépcsőjén álló mellszobrot, de a világban zajló események tükrében lát összefüggést a Black Lives Matter mozgalom és a mostani eset között.

Az eddigieknél gyalázatosabb rongálást követett el egy kerékpározó nő a Szabadság téren található Hazatérés temploma ráccsal elzárt területen lévő Horthy Miklós-mellszobra ellen. Az ismeretlen elkövető több mozdulattal, rengeteg festéket szétlocsolva öntötte le az egykori kormányzót ábrázoló szobrot – tájékoztatta a lapot Hegedűs Lóránt lelkipásztor, aki a Magyar Nemzetnek elmondta: korábban is többször megrongálták az alkotást, amit ezért öt évig védőburok alatt tartottak, s ugyan mindezek után is előfordult egy lakkfestékes támadás, de messze nem ekkora károkozással, mint a mostani.

„A biztonsági kamera felvétele a rendelkezésünkre áll, a rendőrséghez már el is juttattuk. Reméljük, hogy kézre tudják keríteni az elkövetőt. Kerékpáros sisak és napszemüveg volt a rongálón, kérdés, hogy ez mennyiben akadályozza majd az azonosítást” – idézte fel a lelkipásztor a rongálás körülményeit. Hegedűs hozzátette: a nagy történelmi személyiségek mind megosztóak, de önmagában véve ebből még nem következhetne, hogy ennyire durva támadás érjen egy szobrot.

„Ismert, hogy korábban milyen támadások érték az egyházunkat, amikor ezt a szobrot a templomunk előtt felavattuk. Úgy vélem, hogy van összefüggés az Amerikából induló mozgalom és a szoborrongálás között, ugyanis már jó ideje nem ért bennünket semmilyen atrocitás. Úgy tűnt, hogy a Horthyval szemben táplált ellenérzések lecsillapodtak.

Az a balliberális uszítás, ami az Egyesült Államokban különféle szobortámadásokban ölt testet, egészen idáig jön, ez bizonyára nagyon sok anarchista embert késztet cselekvésre

– véleményezte az esetet Hegedűs. A lelkipásztor hozzátette: az a szerencse, hogy a korábbi incidensek tapasztalatai alapján tartanak festékoldó szert, mert ha nem kezdik el azonnal a szobor megtisztítását, akkor nehéz lett volna megmenteni.

”A restaurátor megvizsgálja, de korábban még mindig sikerült rendbe hozni. Nemcsak a szobor rongálódott meg, hanem a templomlépcső és az ajtó is.

Két lendülettel locsolt az illető, aztán a teljes festékdobozt is a templom bejáratához vágta, így az ott elhelyezett koszorúk is festékesek lettek.

Mindez kegyeletsértő és a templomot is meggyalázó cselekedet. Bár egy balliberális anarchistának nyilván ez sem okoz különösebb gondot„ – mondta el Hegedűs Lóránt, aki arra is emlékeztetett, hogy szobordöntögetésben annak idején épp a kommunisták jártak az élen, ám amikor jött a rendszerváltás, azért harcoltak, hogy a kommunista szobrokat ne döntsék le, hanem csak helyezzék át.

”Számunkra Horthy Miklós gyülekezetet és templomot alapító államférfi volt, ezért is került a templomunk elé a mellszobra. Százhúsz református templom épült akkoriban a kormányzó támogatásával„ – indokolta a lelkipásztor a szobor jogosultságát.

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa közösségi oldalán azt írta: hiába is várják Karácsony Gergely elhatárolódását, ő épp felbujtónak tekinthető, hiszen a Mi Hazánk nemzeti összefogással tartott, tavalyi és idei Horthy-felvonulása kapcsán is uszított a megemlékezés ellen. A szobrot legutóbb június 4-én koszorúztuk meg a sikeres revíziókról elnevezett Hazatérés templomának lépcsőjén ökumenikus keretek közt.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a feltételezett elkövető egy fiatal, maszkot és kapucnit viselő nő volt. A rongáló gyorsan száradó festéket használt, és célpontja a szobor volt. A templomra csak azért került festék, mert az épület a szobor mögött van. A BRFK szóvivője, Csécsi Soma alezredes a Magyar Nemzetnek elmondta, rongálás bűncselekmény miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. A helyszínen szemlét tartott a rendőrség, jelenleg a feltételezhetően kerékpárral közlekedő elkövető menekülési útját próbálják minél hosszabb úton felderíteni a környék térfigyelő és biztonsági kameráinak elemzésével. Információink szerint a rongálás tényét rögzítő kamerafelvételek és a szemtanúk vallomásai alapján a nyomozók arra következtethetnek, hogy az akció végrehajtója egyedül követte el a rongálást. Az esetnek köze lehet a mai koppenhágai szoborrongáláshoz, azt másolhatta a Szabadság téri elkövető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!