Vucic: amikor demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk

A demográfia kérdése a legfontosabb politikai kérdéssé válik, és ha demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk – jelentette ki a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön.

Budapest, 2021. szeptember 23. Aleksandar Vucic szerb elnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Vucic elmondta, hogy a legutóbbi csúcstalálkozóból a szerb kormány nagyon sokat tanult, és

több intézkedést is bevezetett, amelyeket a magyar példából merített.

Elmondta azt is, hogy már láthatóak ennek eredményei, de ez nem az a terület, amelyen azonnali eredmények várhatóak.

Kitért a magyar-szerb kapcsolatokra, s úgy fogalmazott, hogy sok energiát fektettek a két ország viszonyának javításába. Aleksandar Vucic azt mondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek nem volt könnyű dolga, de volt elég bátorsága ahhoz, hogy kiváló kapcsolatot építsen ki a szerbekkel. Egy példával érzékeltette a két nép kapcsolatainak megváltozását; arról beszélt, hogy

10-15 éve, ha Magyarország bármilyen sportágban játszott, akkor a szerbek mindig az ellenfélnek szurkoltak, de jelenleg bárkivel is játszik Magyarország, „mi biztos, hogy a magyaroknak fogunk szurkolni”, és ez a szerbek túlnyomó többségére igaz.

„Lesznek, akik kinevetnek ezért, de ez tökéletes példája annak, hogy hogyan lehet az emberek kötődését megváltoztatni, az emberek közötti kötődéseket helyrehozni” – szögezte le Vucic.

A demográfia terén szintén egy példához folyamodott és arról beszélt, hogy ha valaki a közösségi médiában a kutyájáról oszt meg fotót, sokkal több lájkot kap, mintha a gyerekéről osztana meg felvételt. „Nézzék meg! Ellenőrizzék le! Próbálják ki!” – nyomatékosította a szerb elnök, aki szerint mára már nem komilfó gyermekekről, családi értékekről beszélni, mert ezzel mások értékeibe gázolhatunk, ehelyett arról illik beszélni, hogy az ember milyen frizurát csináltatott a kutyájának. „Lehet ezen is nevetni, de szerintem egyáltalán nem vicces, hogy ebbe az irányba tartunk” – fogalmazott a szerb államfő.

Vucic úgy véli,

„a liberális politikai marxizmus” arra készteti az embereket, hogy olyan dolgokra figyeljenek, amelyek megváltoztatják az életük egy részét, de ezzel egy másik részét elveszítik.

A jogállamiságra is kitért, amely szerinte olyan kérdéssé vált, amellyel a fegyelmezetlenkedőket meg lehet regulázni. S ha azon a téren teljesülnek az elvárások, akkor a következő téma a klímaváltozás elleni küzdelem, amely valóban Szerbia és Magyarország számára is jelentős kérdés, „de tényleg fontosabb ez, mint a népesedés, mint a demográfia, a nemzetek jövője?” – fogalmazott Vucic.

„Van bármi, ami fontosabb, mint a gyermekeink?”

- tette fel a kérdést a szerb államfő, aki szerint a klímaváltozás is olyan témává vált, amellyel meg lehet fegyelmezni a renitenskedő országokat.

Aleksandar Vucic arra is kitért, hogy Európa az elmúlt évtizedekben egyre kisebb részét adja a globális gazdasági növekedésnek, s Nigéria, egyetlen afrikai ország lakossága évtizedeken belül nagyobb lesz, mint az Európai Unióé vagy az Egyesült Államoké.

„Bőven eljött a cselekvés ideje, hogy reagáljunk arra, ami történik” – hangoztatta Vucic.

A szerb elnök azzal zárta felszólalását, hogy a koronavírus-világjárvány leküzdése után Belgrádban is érdemes lenne találkozót tartani a demográfia témájában.

A demográfiai csúcs élő közvetítését ide kattintva tudja követni.

A program részleteiről pedig ide kattintva tájékozódhat.

Borítókép: Aleksandar Vucic szerb elnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!