amerikai körök

2018.07.22. 16:56

Washingtoni tisztviselőkkel is kapcsolatban állt a kémkedéssel vádolt orosz nő

Sokkal kiterjedtebb körben mozgott, mint ahogy eddig hitték.

A orosz érdekeket képviselő washingtoni think tank, a Center for the National Interest feljegyzéseire hivatkozva írta meg a Reuters, hogy a nemrég kémkedéssel vádolt orosz Marija Butyina 2015-ben ott volt az amerikai központi bank, a Fed alelnökének, Stanley Fischernek és a pénzügyminisztérium helyettes államtitkárának, Nathan Sheetsnek a találkozóin.

Butina 2015 áprilisában Alekszandr Torsin oldalán utazott az USA-ba, aki akkor az Orosz Központi Bank elnökhelyettese volt. Butyina mint Torshin tolmácsa vehetett részt a találkozókon, ahol az Obama elnöksége alatt működő orosz-amerikai gazdasági kapcsolatokról ment az ötletelés.

Ezek a találkozók is bizonyítják, hogy az orosz nőnek szándékában állt amerikai politikai vezetők köreibe férkőzni.

Marija Butyinát egy hete vették őrizetbe az amerikai hatóságok, a bírósági iratok szerint Butyinát legalább egy alkalommal szexet ajánlott valakinek, hogy pozíciót kaphasson egy különleges érdekeket képviselő szervezetnél.

A Reuters által megtekintett iratokban az áll, hogy a Center for the National Interest szervezte Torsin találkozóit. Továbbá kiderül belőlük, hogy a washingtoni think tank vezetője 2016 februárjában Moszkvában találkozott Putyinnal, két hónappal később pedig a Mayflower Hotelben tartott rendezvényükön tiszteletét tette Trump és az orosz nagykövet, Szergej Kiszljak.

The Washington Post: Amerikában is befektető orosz milliárdos támogatta Marija Butyina

Az újság szenátusi forrásokra hivatkozó információi szerint az amerikai energetikai és high-tech iparágakban befektető Konsztantyin Nyikolajev milliárdos támogatta anyagilag Butyinát, aki ellen a héten a washingtoni szövetségi bíróság már vádat is emelt, mert úgy dolgozott az orosz kormánynak, hogy közben nem jegyeztette be magát az Egyesült Államokban külföldi ország ügynökeként.

Marija Butyina még áprilisban a szenátus hírszerzési bizottsága előtt elmondta, hogy az általa képviselt, fegyvertartást népszerűsítő csoportnak Nyikolajev biztosított anyagi támogatást. A The Washington Post idézte Nyikolajev szóvivőjét, aki megerősítette, hogy az orosz milliárdos valóban kapcsolatban állt Butyinával, amikor a nő 2012 és 2014 között megalakította Oroszországban a szabad fegyvervásárlást és fegyvertartást népszerűsítő csoportot. A szóvivő azonban arról nem kívánt nyilatkozni, hogy Nyikolajev anyagilag is támogatta-e a kezdeményezést. Fontosnak tartotta viszont leszögezni, hogy Nyikolajev soha nem találkozott Donald Trump elnökkel.

Konsztantyin Nyikolajev vagyona – az amerikai lap szerint – nagyrészt oroszországi kikötői és vasúti beruházásokból származik, és befektetője egy startup vállalkozásnak a Szilícium-völgyben, valamint igazgatósági tagja egy houstoni energetikai vállalatnak. A The Washington Post megjegyezte: tudomása szerint Nyikolajev fia az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait, és 2016-ban önkéntesként részt vett a Donald Trump elnökjelöltségét támogató kampányban.

Marija Butyina letartóztatását hétfőn jelentették be Washingtonban, órákkal Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök Helsinkiben történt csúcstalálkozója után. A bíróság nem engedélyezte, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. A bírósági dokumentumok szerint a 2016-ban, diákvízummal az Egyesült Államokba érkezett, 29 éves Butyina megpróbált kapcsolatokat kiépíteni republikánus politikusokkal és konzervatív szervezetekkel, köztük például az Országos Fegyverszövetséggel (NRA). Az ügyészek szerint egy magas rangú orosz kormányzati tisztségviselő útmutatásai alapján tevékenykedett. Ügyét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felhozta szombati telefonbeszélgetésében Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, és – az orosz külügyminisztérium közleménye szerint – a nő szabadon bocsátását követelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!