kirekesztés

2020.01.09. 22:16

Zuzana Falathová beadványt nyújt be az őt elbocsátó múzeum ellen

Egy olyan államban, amely demokratikusnak hirdeti magát, nincs helye annak, hogy valakit csak azért rúgjanak ki a munkahelyéről, mert más véleményen van, mint a munkatársai – véli a muzeológus, akit véleménye miatt bocsátottak el a Pozsonyi Városi Múzeumból.

Több mint egy hónap telt el a Magyar Hírlapban megjelent interjú óta, melyben az elbocsátott muzeológusnő, Zuzana Falathová elmesélte,

nézetei miatt kiközösítették és diszkriminálták, végül pedig elbocsátották munkahelyéről.

A fiatal muzeológus ügye akkor vett először fordulatot, amikor a ma7-nek nyilatkozó

Peter Hyross, a Pozsonyi Városi Múzeum igazgatója és Elena Kurincová, a múzeum egyik osztályának vezetője (Falathová közvetlen felettesei) mindezt tagadták,

és megdöbbentő cinizmussal azt állították, hogy munkatársuknak a fenyegető üzenetekkel és kirekesztéssel számolnia kellett volna, amikor elvállalta az ominózus interjút – írja a ma7.sk.

Ezt követően Bukovszky László kisebbségi biztos, a Most-Híd politikusa találkozót kezdeményezett Peter Hyrossal, hogy tájékozódjon az ügyben.

A kisebbségi biztos lépése azonban egyoldalúra sikeredett, hiszen magát az áldozatot már nem kereste fel: egyetlen szóra sem méltatta Falathovát.

A lap arról kérdezte a fiatal muzeológust, hogy mit vár a bíróságtól, győzhet-e szerinte az igazság és hogyan értékeli a kisebbségi biztos lépését.

„Még a Magyar Hírlapban megjelent legutolsó interjú után egy meglehetősen éles hangú beszélgetésre került sor köztem és feletteseim között, ám azóta ezzel a témával nem nagyon foglalkoztunk. Egyedül az igazgató tett egy-egy megjegyzést: karácsony előtt például cinikusan és főlényesen azzal ugratott, hogy találkozunk-e majd a bíróságon” – nyilatkozta Zuzana Falathová, hozzátéve, hogy a munkaviszonya 2019. december 31-én szűnt meg, ezután már a múzeumból senki nem vette fel vele a kapcsolatot.

Zuzana Falathová panaszt szeretne beadni a múzeum ellen. Mint mondja,

egy olyan fellépésnek, amely során egy munkáltató elbocsátja alkalmazottját csak azért, mert annak más véleménye van, mint neki, nincs helye a 21. században. Még kevésbé egy olyan államban, amely demokratikusnak hirdeti magát.

„Az én elbocsátásommal a múzeumi alkalmazottak közötti egyenlő bánásmódot sértette meg a volt munkáltatóm. Ezzel nem csak engem sértettek meg, hanem a Szlovákiában élő magyarokat is. Itt már nem személyes érdekekről, hanem jóval többről van szó” – hangsúlyozza Zuzana Falathová.

A pozsonyi múzeum elleni panasz benyújtása után abban bízik, hogy a bíróság a javára dönt, és győz az igazság.

„Úgy gondolom, hogy egy múzeumnak a történelem tükrének kellene lennie. Egy olyan helynek, ahol objektíven és elfogulatlanul kerül bemutatásra a történelem. Ahol nem titkolják el a tényeket, és ahol az ember az igazságot találja meg. Ha ez nem így történik, és a féligazságokat és hazugságokat mutatják be, akkor ezeket fogja megőrizni a történelmi emlékezet, és ennek hatására a következő generációk már nem fogják ismerni az igaz és valós történelmet” – mondja.

Zuzana Falathová ügyéről egy szlovák médium sem jelentetett meg egyetlen hírt sem. A muzeológus szerint az eset magasabb körök által tudatosan van elhallgatva.

A teljes interjú itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!