Országos

2006.11.28. 08:32

Segítség a határon túlra

A jótékony célú tevékenységet is folytató szervezetek kevés pénzből óriási tetteket visznek véghez. Ilyen az Egyesült Magyar Ifjúság is, amely a határon túli magyarságot támogatja.

SZOLJON

Nincsenek egyedül

Természetesen az EMI-nek nemcsak magyarországi tagjai vannak. A határokon túlról is részt vesznek a munkájukban, sőt Erdélyben öt társszervezet is alakult. Ilyen az Erdélyi Magyar Ifjak, a nagyváradi, a sepsiszentgyörgyi, a szentimrei és a szatmárnémeti EMI-tagozat is.

Az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) nevű szervezet 2003 decemberében alakult meg hivatalosan. Többek között azzal a céllal hívták életre, hogy a magyar ifjakat közösségekbe szervezve hitében, magyarságtudatában és kultúrájában megtartsák. Kárpát-medence-szerte közel háromszáz tagot számlálnak, a szimpatizánsokkal együtt félezres a létszámuk. Az egyik szolnoki tag, Baráth Szilárd beszél arról, hogy miként is működik ez a karitatív, jótékony célú feladatokat is ellátó, országos szervezet.

— Hogyan került kapcsolatba az Egyesült Magyar Ifjúsággal?

Jótékonysági est, könyvosztás, kopjafaállítás

Az ifjúsági szervezet megalakulása után elsőként jótékonysági estet szervezett a kárpátaljai és a csángó magyarok megsegítésére, amelyet rengeteg közös akció követett. Az elmúlt három évben szerveztek könyv- és egyéb adományosztást, Wass Albert-felolvasómaratont és könyvakciót, esszéíró-pályázatot, valamint aláírásgyűjtést a délvidéki magyarellenes megmozdulások ellen tiltakozva. Emellett kopjafát állították a délszláv háború magyar áldozatainak emlékére.

— Már közel öt éve utazgatok a Trianon következményeként elcsatolt területeken. Az EMI-vel idén nyáron kerültem közelebbi viszonyba, egy gyergyószentmiklósi táborozás alkalmával. Nagyon jó programok voltak itt, s ekkor döntöttem el, hogy én is segítek az EMI-nek, mert nagyon jó célokért küzdenek. Az adományozás mellett a magyarságtudat megtartásában is fontos szerepük van. Jó azt látni, hogy sok az elkötelezett ember, akik szabadidejük nagy részét áldozzák a nemes célokért.

— Hová sikerült eddig könyveket eljuttatni?

— Amikor beléptem az EMI-be, elsőnek tizennyolcezer könyv szétosztását kezdtük megszervezni. Ezek felerészben használt és új általános, valamint középiskolai tankönyvek voltak, melyeket magánemberek és tankönyvkiadók adományoztak. A könyvek a szabadkai Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumba kerültek. A következő túránk október végén volt, amikor már 15 iskolának szállítottuk személygépkocsikkal az olvasnivalókat, többek között Törökbecsére, Újvidékre, Csókára, Temerinbe. Mivel még sok könyv van és rengeteg rászoruló iskola, ismét megyünk november végén, december elején, amikor is folytatjuk egy megtervezett útvonalon a szállítást. Természetesen azt mondanom sem kell, támogatónk alig van, az út nagy részét a saját pénzből fizetjük. De nem bánjuk, hiszen adni tudunk valamit a határon túl rekedt honfitársainknak.

— Gáncsolják-e a tevékenységüket a határokon túl?

A környező országokban élő magyarság létszáma:

Romániai magyarok: 1 440 000

Szlovákiai magyarok: 520 500

Vajdasági magyarok: 293 000

Kárpátaljai magyarok: 170 000

Ausztriai magyarok: 70 000

Horvátországi magyarok: 16 500

Szlovéniai magyarok: 10 000

— Akadnak próbálkozások. Igazából azért szállítunk gépkocsikkal, mert a nagyobb teherautót sem engedik át a határon, ha látják, hogy az könyvet szállít. Így is mindig valamilyen más történetet kell kitaláljunk, például, hogy a rokonainknak visszük az olvasnivalót. A gyergyói EMI-tábor idején pedig állandóan figyeltek bennünket a román titkosrendőrök, nehogy valami bonyodalmat okozzunk. Ilyennel mindig találkozunk utaink során.

— Milyen terveik vannak a közeljövőben?

— Terv rengeteg van. Például szeretnénk az Egyesült Magyar Ifjúság kárpátaljai tagozatát is megszervezni. Jövőre előttünk a második délvidéki tábor és a harmadik erdélyi tábor megszervezése is. Ezenkívül természetesen folyamatosan szállítjuk a karitatív segélyeket, és próbáljuk képviseltetni magunkat a különféle megemlékezéseken. Minden érdeklődő bátor fiatalt várunk, akárcsak az adományokat mind tárgyi, mind anyagi formában.

Szlovákiai magyarok: 520 500

Vajdasági magyarok: 293 000

Kárpátaljai magyarok: 170 000

Ausztriai magyarok: 70 000

Horvátországi magyarok: 16 500

Szlovéniai magyarok: 10 000 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!