Országos

2007.10.17. 17:33

Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

Jövő csütörtökön reggel kétórás figyelmeztető sztrájkot tart a személyszállításban a Mozdonyvezetők Szakszervezete.

SZOLJON

Az érdekvédők szerint a közlekedési tárca nem tartotta be a korábbi egyezségüket, az újabb szárnyvonalak megszüntetésével pedig veszélybe sodorják a vasutasokat és a kistelepülések lakosait.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) ügyvivő bizottsága szerdán döntött arról, hogy október 25-én, csütörtökön reggel 6 óra és 8 óra között a személyszállításban figyelmeztető sztrájkot tart.

A döntés egyik oka, hogy a MOSZ először július 23-ra hirdetett sztrájkot, de ez elmaradt, mert akkor egy nappal korábban sikerült megállapodniuk a gazdasági tárcával. Ám a minisztérium nem tartotta be az egyezséget. A döntés másik oka a vasúti mellék- és szárnyvonal megszüntetésének új terve, amelyet a napokban hozott nyilvánosságra a GKM. Eszerint 21 vonalat számolnának fel mintegy 700 kilométer hosszan az országban. Ez a szakszervezet szerint már veszélyezteti a mozdonyvezetők 17 éve fennálló foglalkoztatási biztonságát, valamint a kitelepülések és falvak közszolgáltatási ellátását.

A szakszervezet azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a 21 mellék- és szárnyvonal megszüntetésének tervét, és teljesítse a július 22-én kötött megállapodásban vállalt kötelezettségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!