Őrzők

2017.11.08. 15:05

Fontos a civil szerepvállalás az egészségügyi fejlesztésekben

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Tűzoltó utcai gyermekklinika leukémiás és daganatos betegeinek gyógyulását segítő Őrzők Alapítvány által fenntartott lakás megtekintését követően méltatta a civil szerepvállalás jelentőségét. 

Tuzson Bence úgy fogalmazott: óriási segítséget jelent a beteg gyerekek gyógyulásban egy ilyen lakás. Az Őrzők Alapítvány munkáját elismerve ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte a civil szféra és a kormány összefogását is.

Felidézte: 2010-től a kormány sokat tett az egészségügy fejlesztése érdekében, 500 milliárd forintot fordítottak 77 kórház és számos egészségügyi intézmény megújítására. A központi régió ebből nem tudott részesülni, ezért a kormány elindította a 2025-is tartó Egészséges Budapest Programot. Ennek keretében 700 milliárd forintból megújul 25 kórház, és létrejön három központi kórház.

A magyar emberek egészsége talán a legfontosabb, de még ennél is fontosabb a gyermekeink egészsége – jelentette ki Tuzson Bence. Mint mondta, a szülők szeretnék, hogy gyermekeik egészségben nőjenek fel, a lehető legjobb oktatást kapják és legyen lehetőségük a sportos életre. Ezt szeretnék elérni a következő időszakban – tette hozzá az államtitkár.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója, Újbuda alpolgármestere (Fidesz-KDNP) a rendezvényen elmondta: a lakást a Ficsak kezdeményezésére tavaly rendezett családszervezetek első adventi jótékonysági vásárán összegyűlt másfél millió forintból alakították ki, hogy a beteg gyerekek együtt lehessenek szüleikkel a sokszor hosszúra nyúló kezelések alatt.

A tavaly novemberi vásáron több mint 50 civil szervezet árulta saját készítésű portékáját, és összesen másfél millió forintot gyűjtöttek. Király Nóra hozzátette: ebből újította fel a lakást az alapítvány, így a hosszú hónapokig tartó kezelések alatt a gyerekek nincsenek elszakítva családjuktól, ebben a lakásban tudnak lakni, akár hónapokig. Kiemelte: a beteg gyereknek a család a legnagyobb támasza, a család jelenléte nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz.

Felhívta a figyelmet arra, hogy idén december 3-án a Millenárison megrendezik a második vásárukat. A rendezvény sajtóanyaga szerint a vásár bevételét a Melletted a helyem egyesületnek adják, hogy speciális eszközöket vásároljanak a koraszülött osztályok részére. Ezek nagy részében ugyanis még nem áll rendelkezésre a kifejezetten kórházi célokra gyártott Ardo Carum gép, amely hatékonyan segíti a koraszülöttek anyatejes táplálását.

Szabó András, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója megköszönte a vásáron ajándékot vásárlók támogatását, amiből megvalósulhatott a fejújítás. Az igazgató köszönetet mondott és az alapítvány nevében „Az év önkéntese” emléklapot adott át Sütő Jánosnak, aki saját munkájával tette lehetővé, hogy a lakás felújítása maradéktalanul megvalósulhasson.

Sütő János elmondta: lányát leukémiával kezelték a klinikán. Mára tünetmentes lett, gyakorlatilag meggyógyult, ez a klinika munkája nélkül nem jöhetett volna létre. Mint mondta, ezért érzik át, milyen fontos a lakás felújítása, az alapítvány és a klinika munkájának támogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!