jótékonyság

2017.10.17. 18:41

Kétmillió fontot gyűjtöttek a londoni tűzvész károsultjainak

Egy aukció résztvevői adakoztak ilyen bőkezűen.

Csaknem kétmillió font (691 millió forint) gyűlt össze hétfőn a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban pusztító júniusi tűzvész túlélőinek és károsultjainak megsegítésére rendezett londoni aukción, amelyre sikeres brit kortárs művészek ajánlották fel alkotásaikat.

A Sotheby's által lebonyolított jótékonysági aukción mások mellett Wolfgang Tillmans, Antony Gormley, Tracey Emin, Sarah Lucas, Mark Wallinger és Rachel Whiteread munkáira lehetett licitálni.

Az árverés ötletgazdái, Hamish McAlpine filmproducer és műgyűjtő, valamint Katie Heller művészeti tanácsadó szerint a megkeresett művészek majdnem mindegyike azonnal beleegyezett, hogy felajánlja egy alkotását az aukcióra.

A befolyó több mint 1,9 millió fontot egyenlően osztják szét a tűzvészben érintett 158 család között, akik még karácsony előtt hozzájutnak a támogatáshoz.

A hétfői liciten mind a 31 tétel elkelt, és a bevétel majdnem kétszerese lett az előzetesen vártnak.

A legdrágábban elkelt mű a Londonban élő német művész, Wolfgang Tillmans Freischwimmer 193 című, nagyméretű zöld nyomata volt, amely több mint 392 ezer fontért (136 millió forintért) talált gazdára. Antony Gormley Small Charge című szobra pedig mintegy 345 ezer fontot (119 millió forintot) ért meg egy licitálónak.

A tételek közül két alkotás kifejezetten az aukcióra készült. Tacita Dean Lay the Dust With Tears című képe 22 500 fontért (7,7 millió forintért), míg Idris Khan I Remember című alkotása 43 750 fontért (15 millió forintért) kelt el.

A 24 emeletes Grenfell Tower június 14-i katasztrófájában mintegy nyolcvanan vesztették életüket. Az évtizedek óta példátlan tűzvész túlélőinek egy része még mindig nem talált új otthonra és továbbra is szállodában kénytelen élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!