HungaroControl

2017.11.10. 16:38

Magyar légtérhasználati projekteket támogat az Európai Unió

Magyar légtérhasználati projekteket és tanulmányokat támogat az európai Unió egymillió euró értékben – közölte a HungaroControl Magyar légiforgalmi Szolgálat Zrt. pénteken az MTI-vel. A támogatással a légtér hatékonyabb felhasználását, az információcserét és az adatkapcsolat javítását segítik, hat projektben a HungaroControl szakemberei is részt vesznek.

A HungaroControl 2015. február 5-én vezette be a szabad légtérhasználatot, amelynek lényege, hogy az ország légterében eltörölték az addig létező útvonalakat, és a gépek a légtér be- és kilépő pontjai között egyenesen, töréspontok nélkül haladhatnak. Ehhez kapcsolódik a mostani hat projekt, amelyek azt vizsgálják, hogy a tervezett regionális szabad légtérhasználati környezetben milyen módon lehet növelni a légtérgazdálkodás és áramlásszervezés hatékonyságát.

Külön projektben foglalkoznak az információcserével, amelynek részeként a légiforgalmi irányító rendszerek harmonizálás is megvalósulhat. A harmonizálás hosszú távú célja, hogy minden repülési információ globálisan megosztható és dinamikusan kezelhető legyen.

A HungaroControl emellett támogatást nyert a multifrekvenciás adatkapcsolat kiépítésének és fejlesztésének projektjére. Mintegy 700 ezer eurót nyert emellett arra, hogy hét polgári és három katonai repülőtéren megvalósítsa a teljesítményalapú eljárások megtervezését. Ennek révén lehetővé válik a műholdas repülőtér-megközelítések kivitelezése, a projekt további részeként pedig egy nemzeti jelmérő és feldolgozó hálózat is kiépül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!