Javaslat

2017.11.22. 16:40

Megkétszerezné az oktatás forrásait az LMP

Kormányra kerülésük esetén megkétszereznék az oktatásra szánt forrásokat, a költségvetés 20 százalékát fordítanák erre a területre – közölte Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus az oktatást a lehető legjobb befektetésnek nevezte, megítélése szerint a jó oktatás garantálhatja a magasabb béreket és az ország versenyképességét. 

Az Orbán-kormány olyan oktatási rendszert hozott létre, amely sem a gyermeknek, sem a tanárnak, sem a szülőknek nem jó, de az országnak sem – fűzte hozzá. Szerinte a PISA-eredmények is azt mutatják, hogy még az elmúlt négy évben is romlott az oktatás helyzete, és kifogásolta a felsőoktatás „fizetőssé tételét” is.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője ezt azzal egészítette ki: visszaadnák az iskolákat mindazoknak a településeknek, amelyek kérik és képesek is működtetni azokat, hogy a helyieknek ráhatásuk legyen a történésekre. Meg is védenék az intézményeket – jelentette ki -, gyanújuk szerint ugyanis a Fidesz-KDNP a választások után bezárná a gimnáziumok és a falusi kisiskolák jelentős részét. 

A pedagógusokat és a diákokat fel kell szabadítani – hangsúlyozta -, ezért az életkori sajátosságokat és a 21. század kihívásait is figyelembe vevő új nemzeti alaptantervet hoznának létre. 

Az LMP eltörölné a tandíj és a költségtérítés minden formáját a felsőoktatásban, a második vagy akár a harmadik diploma és a doktori képzés esetében is, a férőhelyszámokat pedig legalább a 2010-es szintre állítanák vissza. Eltörölnék az egyetemi kancellárok és konzisztóriumok rendszerét is – zárta szavait. 

Az LMP társelnöke kérdést kapott Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozatával kapcsolatban, aki azt mondta: együttműködne, koalícióra lépne az LMP-vel. Szél Bernadett kifogásolta, hogy Vona Gábor a sajtóban „üzenget”, és kijelentette: az LMP mindenkivel együttműködik, aki érdekelt a korszakváltásban, a Jobbikot azonban az értékei és a múltja alapján nem tartják korszakváltó pártnak. A koalíciót nem velük képzelik el – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!