elvonják a figyelmünket

2017.08.16. 12:33

A mobilozás veszélyesebb lehet, mint az ittas vezetés

Ha vezetés közben SMS-ezünk vagy csetelünk, 6-szor nagyobb esélyünk van a balesetre, mint ha ittasan ülnénk a volán mögé. Itthon több autóbalesetért lehet felelős a telefonhasználat, mint amiről tudunk – írja a Világgazdaság.

Megdöbbentő, de az Egyesült Államokban évente 2,5 millió embert ér közlekedési baleset, melynek 64 százalékában a mobiltelefonálás is közrejátszik. Annak ellenére, hogy vezetés közben itthon is szigorúan tilos a mobiltelefon használata, és akár több tízezer forintos bírság is járhat érte, még mindig rengeteg autóst látni telefonnal a kezében, a mobilozók száma ráadásul folyamatosan nő. 2014-ben még csak 8 százalék vallotta ezt, míg 2016-ban már a megkérdezettek harmada.

Sokkal gyakoribb, mint eddig hittük

Ez már csak amiatt sem jó hír, mert a vezetés közbeni mobilozás az egyik vezető halálok az utakon, csak Amerikában minden negyedik balesetben közrejátszanak a mobiltelefonok.

Bár, ahogy látjuk, becslések ismertek, a helyzetet nehezíti, hogy a rendőrségnek nincs mindig lehetősége arra, az adatgyűjtésnél az úgynevezett „figyelemelvonó” tevékenységeket is vizsgálja. Itthon tehát a vezetés közben telefonáló autósokról nincs pontos kimutatás a rendőrségi jelentésben, pedig elég sok baleset mögött állhat ez – például figyelmetlenség vagy a követési távolság be nem tartása esetén.

Vakon vezetünk

A balesetek során az ütközések nagy része kevesebb mint 3 másodperccel azután következik be, hogy a vezető figyelme elkalandozik, vagyis ez idő alatt gyakorlatilag vakon vezetünk. Egy cset-üzenet vagy SMS elolvasása viszont körülbelül 5 másodpercbe telik, ennyi idő alatt egy autó 80-90 km/órás sebesség mellett száz métert is megtehet, ez pedig már éppen elég a tragédiához.

Mi lehet a megoldás? A legegyszerűbb az, ha vezetés közben nem írunk és nem is olvasunk üzenetet, helyette inkább kihangosítóval telefonálunk, az ugyanis nem vonja el a figyelmünket az útról. Aki mindenképpen írni szeretne, annak pedig ma már számos mobilapplikáció áll rendelkezésére, amely a beszédet szöveggé alakítja, vagy automatikus üzenettel válaszol a beérkezettekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!