Derűre ború

2017.08.04. 13:27

Megőrült az időjárás?

Lassan felesleges lesz „időjóskodnunk”: egyes híradások szerint már hétvégén véget érhet a hőség, de most mégis meghosszabbították a hőségriasztást.

Péntekre már az egész országra kiadta a piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ azt írta a veszélyjelzésében: a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 fok körül vagy afelett alakul. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35-40 fok között várható. Késő estére 25 és 31 fok közé mérséklődik a meleg.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy pénteken is nagyon erős UV-B sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napozás esetén is bőrpír keletkezhet.

Jó hír azonban, hogy véget ér a tikkasztó hőség: pénteken késő este északnyugaton már nagyobb valószínűséggel fordulhat elő zivatar viharos széllökés, esetleg jégeső kíséretében. Győr-Moson-Sopron megyére a heves zivatar veszélye miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

Mintha április bolondját járatná velünk a meteorológia; mint azt írtuk, továbbra is várni kell az enyhülést.

A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) munkatársa. .

Legutóbb keddtől péntek éjfélig rendeltek el hőségriadót, ezt hosszabbították most meg vasárnap éjfélig.

Az Emmi közleménye szerint értesítették a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérve, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat. További intézkedésekre egyelőre nincs szükség – tették hozzá.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, a http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xlsoldalon – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!