recept

2018.03.25. 18:02

Pofonegyszerű csemege: így készül a cukrozott narancshéj

Tavasszal sem kell hanyagolnunk ezt az isteni édességet.

Bár a cukrozott narancshéjjal inkább télen találkozunk, egy hidegebb tavaszi estén (vagy délután) is ugyanúgy jól tud esni.

Elkészítése icipicit pepecselős, de a Mindmegette receptjének végeredményét kóstolva megéri a fáradtságot.

HOZZÁVALÓK

néhány narancs (leve és vastag héja)

kristálycukor

1-2 dl narancslé (100%-os)

konyak

ELKÉSZÍTÉS

Hibátlan, vastaghéjú narancsokra van szükségünk, amelyet meleg víz alatt alaposan megmosunk, szárazra törlünk. A héját leszedjük (a fehér résszel együtt), majd kb. 3-4 mm szélességű csíkokra vágjuk. A felcsíkozott héjat lemérjük, a súlyának megfelelő mennyiségű cukorral egy jófajta lábosba tesszük, amelyben nem fog letapadni, odaégni.

A narancsok levét rácsavarjuk, ha nem elég, akkor kipótoljuk annyi 100%-os narancslével, hogy ellepje. Gyakran kevergetve, fedő alatt főzzük, amíg megpuhul a narancsok héja (ez kb. fél óra). Ekkor kicsit nagyobb lángra vesszük, és elfőzzük a maradék levet, kissé megkaramellizáljuk a narancshéjakat. Közben önthetünk rá némi alkoholt, én olyan konyakot szoktam, amelyben előzőleg jó ideje vaníliarudakat áztattam.

Ha elkészültünk, kicsit várjunk, hogy ne legyen tűzforró a narancshéj. Közben egy nagy tálba tegyünk sütőpapírt, szórjunk bele kristálycukrot, majd kisebb adagokban tegyük bele a héjat, amit a legegyszerűbben egy villával tudunk a cukorban forgatni, szálaira szedni. Ami kész van, az mehet egy jól záródó dobozba.

A forgatás után megmaradt narancsos cukrot legközelebb fel tudjuk használni sütemény sütésénél.

Borítókép: mahmoud99725 / Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!