Hirdetés

2021.12.17. 07:00

Székelyföldi tündérmeséken keresztül adják át kulturális örökségüket

Munkájukkal értéket teremtenek, ami nem mondható el bármelyik civil kezdeményezésről. A 2008-ban alakult Székelyföldi Legendárium pedig nem is akármilyen kezdeményezés, hiszen szellemi kulturális örökséget kíván átadni könnyen emészthető formában a gyermekek számára is.

Forrás: Székelyföldi Legendárium

Minden korosztály megtalálja a hozzá legközelebb álló feldolgozását a székelyföld legendáit és mondáit megelevenítő Székelyföldi Legendárium tárházból. A Legandárium térkép a különböző földrajzi és történelmi helyszíneiket illusztrálja, melyekről kiadott képes könyveikben a hozzájuk fűződő történeteket is elolvashatják. Legendáriumukból több mint 60 ezer eladott példánnyal büszkélkedhetnek.

Fazakas Szabolcs a Székelyföldi Legendárium vezetője csalódottan vette tudomásul, hogy hazájának történeteit nem ismeri a nagyvilág, ami ellen mindenképp tenni szeretett volna. Így indult egy térkép kiadásával a mára már igazán sokszínű termékkínálattal rendelkező Egyesület. Kiemelendők az ismeretterjesztő könyveik, hangoskönyveik, társas játékaik és animációs filmjeik is.

Forrás: Székelyföldi Legendárium

Jó cél vezérli a szervezetet, mivel mindazonáltal, hogy elhivatottan szeretnék megismertetni hazájukkal és a nagyvilággal szellemi örökségüket, társadalmi szerepvállalásaik sem elhanyagolhatóak. Több mint száz Kárpát-medencei gyermekközösséget támogatnak, valamint iskolák számára ingyenesen biztosítják társasjátékaikat.

Nemcsak könyvek lapjain, és animációs filmeken keresztül adnak lehetőséget érdekes történeteik feltárására. Turisztikai központjaik a Mini-Erdély Park, vagy az Orbán Balázs Látogatóközpont szinte kézzelfoghatóvá teszi mindezt. Szó szerint megélhetővé válnak a legendák. Erdélyről az első gondolata az embereknek általában a Drakula-legenda, de az igazság az, hogy Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, de még szentnek is különleges története van. Az Egyesület célja, hogy ezt bemutassák különböző eszközökkel.

Forrás: Székelyföldi Legendárium

2014-ben nyílt meg rajzfilmstúdiójuk, melynek csapata mára 32 főre bővült. Rajzfilmes csapatukat Ken Fountain amerikai freelancer animátor, a DreamWorks Animation produkciós világcég munkatársa, számos ismert hollywoodi alkotás partnere,  és Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező is mentorálta.

Rajzfilmsorozatuk első évada már elérhető, amivel elnyerték a legfiatalabb közönség tetszését is. A székelyföldi siker mintájára összegyűjtöttek közel 1500 mondát es legendát a Kárpát medencéből, melyekből már megjelent a Kárpátaljai, az Örségi, Muravidéki és Drávaközi Legendáriumok. Jelenleg is a térség további legendáriumain dolgoznak.

Forrás: Székelyföldi Legendárium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!