HIRDETÉS

2019.01.03. 16:59

Papír helyett eRecept – kényelmesebb receptkiváltás, biztonságosabb gyógyszerezés

2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot. Ilyen dokumentum az eRecept is, ami a korábbi papírrecept digitális változata.

Bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá és hatékonyabbá válik. Segítségével az orvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, vagyis a beteg megkezdte vagy folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is azonosíthatók.

Az e-receptekkel a hibázás lehetősége szinte kizárt, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben. A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) a páciens maga is meg tudja nézni kiváltott és még kiváltatlan receptjeit.

– Az e-receptnek köszönhetően biztonságosabbá válhat a páciensek kezelése – tudtuk meg dr. Mózer Erzsébettől, a JászNagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház rendelőintézetének vezető főorvosától.

– Azt is látjuk, hogy a beteg valóban kiváltotta-e a felírt gyógyszereit Gyakran tapasztaljuk ugyanis, hogy a rendszeres gyógyszerszedés elmaradása sajnos sok esetben gátja a megfelelő kezelésnek. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát.

Az e Receptet – ellentétben a papiron kiállított hagyományos recepttel – ráadásul nem lehet elveszíteni. A páciens bemutatja a gyógyszerésznek TAJ kártyáját és valamely személyazonosító okmányát (vagy csak az eSzemélyi igazolványát), aki már ki is tudja adni a betegnek felírt gyógyszereket.

Hogyan működik?

Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi orvosát, aki elektronikusan „felírja a receptet”, és erről felírási igazolást ad. A páciens vagy – ahogy a hagyományos receptnél – bárki más bemutatja a gyógyszerésznek a felírási igazolást.

Ha mi váltjuk ki személyesen, elég a TAJ kártya és valamely személyazonosító okmány (sőt, akár csak az eSzemélyi), mert a recept az EESZT-ben a gyógyszerész számára látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában