hirdetés

2021.05.14. 14:37

Miért jobb vásárolni csak WI-FI kapcsolattal tabletet a 4G-s vagy 5G-s helyett?

Amikor tabletet szeretnénk venni számos tényezőt meg kell nézni: iPad vagy Android rendszeren fusson a készülék. Aztán nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Wi-Fi-s vagy 4G-s, esetleg a legújabb 5G-t használó eszközt sem. Nem beszélve a rendelkezésünkre álló anyagi erőforrásról. Alábbi cikkünkben igyekszünk segítséged adni, hogy a döntés hamar megtörténjen.

Tablet mobilnettel?

A 4G-kompatibilis táblagéppel és adatcsomaggal teljes internet-hozzáférést kapunk, anélkül, hogy a Wi-Fi hotspot hatósugarán belül kellene maradni. Természetesen a vezetéknélküli hálózatot otthon továbbra is tudjuk használni, csak ha szükséges, akkor a mobilnetet igénybe tudjuk venni. Számos olyan helyzet fordulhat elő, amikor kell az internet és a saját alternatívaként ott a mobilinternet, igaz utóbbi sok esetben korlátozott, illetve előfizetésfüggő. A 4G elérhetősége és teljesítménye országonként eltérő, ráadásul már hazánkban egyre jobban terjed az 5G.

A 4G-LTE teljesítménye lényegesen gyorsabb lehet a legnagyobb városokban, könnyen felveheti a versenyt a vezetékes szélessávú kapcsolat sebességével. Ezzel szemben több vidéki térségben a lefedettség és a sebesség nem megfelelő.

A Wi-Fi a 4G-vel szemben

Sokunk számára a 4G, vagy csak a Wi-Fi közötti tablet választás legnagyobb tényezője az ár. Egy készülék mobilnet nélkül jóval olcsóbb, függetlenül a belső memóriától. A Samsung Galaxy Tab A7 Tablet, 3 GB RAM-mal, és 32GB belső memóriával, Wi-Fi-vel hozzávetőlegesen 40 – 100 ezer forint között beszerezhető, ezzel szemben a Samsung Galaxy Tab S7 Plus 5G tablet 128GB-os tárhellyel már 450 ezer forintért vásárolható meg. Nem a belső memória mérete növeli az árat leginkább, de az ilyen tabletekhez mindig kell venni külön előfizetést és nem árt, ha jó díjcsomagot választunk. A vezetéknélküli kapcsolattal rendelkezők vásárlás után azonnal működtethetők, amennyiben az otthoni vagy a munkahelyi internetösszeköttetés megfelelő.

Napjainkban még a helyi közlekedési eszközökön, vonaton vagy távolsági buszon is igénybe vehetjük a Wi-Fi-t, feltéve, ha jó a kapcsolat, sőt van olyan légitársaság (pl.: Norwegian Airlines), ahol már az utazómagasságban lehet netezni, utóbbinak megvan az ára és nem mindenhez férhetünk hozzá. Az ilyen szolgáltatások miatt egyre kevésbé kell váltani 4G-re, az 5G-s lefedettség még nem országos, illetve nem minden régióban működik tökéletesen.

A koronavírus miatt létrejött a digitális oktatás és elterjedt a home office, mindkettőt nagyon jól tudja segíteni egy jó minőségű tablet, viszont szükséges a gyors és megbízható internet, amely a legjobban vezeték nélkül biztosítható. A Samsung ehhez a Samsung Kids alkalmazással járul hozzá, ha ennél a példa márkánál maradunk. A Wi-Fi tehát jó, arra azonban mindig figyeljünk, hogy csak jelszóval védett és biztonságos hálózaton kapcsolódjunk, mert a nyilvánosak veszélyesek és könnyen adatlopás áldozatául eshetünk. Ugyanígy ne intézzük mobilneten a bankolást sem.

Mobil internetmegosztás, mint alternatíva?

Előfordulhat olyan szituáció amikor a Wi-Fi nem működik, vagy nem megy a net, ilyenkor, ha kéznél van a mobilunk akkor hotspotként alkalmazhatjuk, megosztva adatkapcsolatunkat a tablettel.

A helymeghatározó szolgáltatások a mobilhálózathoz csatlakoztatott eszközökön hatékonyabbak, mivel ez felhasználható a pontosabb célmeghatározáshoz.

Melyiket válasszam?

Elmondhatjuk, hogy a csak Wi-Fi-t futtató tabletek sokkal költséghatékonyabbak, ugyanakkor a 4G-s táblagépek nagyobb kényelemmel vannak kialakítva. Az internetmegosztás azonban nem hosszú távú alternatíva a 4G-vel szemben, az 5G-s hálózat pedig még szó szerint a jövő zenéje. A vásárlást megkönnyíti, hogy mennyi pénzünk van adott táblagépre, illetve mire szeretnénk használni, az online áruházak széles kínálata között célszerű nézelődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában