Hirdetés

2021.09.30. 23:59

Van megoldás a digitális szemfáradtságra

Okostelefon, számítógép, televízió, e-könyv-olvasó, okosóra – egy magyar átlagember ma már napi nyolc-tíz órát is eltölthet a digitális eszközök előtt. Különösen igaz ez azokra a 35-55 év közötti számítógép felhasználókra, akik munkájuk miatt egész nap a monitorra kénytelenek fókuszálni. A digitális eszközök használata során kialakult szemfáradtság és az azzal járó látásproblémák ma már szinte mindenkit érinthetnek. Hogy hogyan lehet elkerülni, ennek jártunk utána a látás hónapjában.

Fejfájás, homályos látás, kellemetlen szempanaszok–szinte mindenki megtapasztalta már, milyen érzés az amikor a monitor előtt töltött munkanap után a boltban már nem igazán tudja leolvasni a dobozokon lévő feliratokat. Mint megtudtuk, a jelenség oka nem feltétlenül a szem korral járó romlása, hanem sok esetben a digitális eszközök okozta kedvezőtlen mellékhatás.

– Mivel a monitor, vagy a kijelző előtt ülve egy dologra fókuszálunk, ráadásul kevesebbet pislogunk, ezért szemünk kiszárad és a szemszárazsági tünet az egyik okozója a szemfáradásnak. A digitális eszközök azonban komplexen fárasztják ki a szemet, mivel a szemszárazságon túl sok embernél fókuszálási problémák is felmerülnek – válaszolta kérdésünkre Zsilka Sándor, a szolnoki Tengerszem Optika ügyvezetője, üzlettulajdonosa. Mint mondta, az egyre gyakoribbá váló problémára ma már megoldást is tudnak kínálni.

– A közelmúltban fejlesztettek ki egy olyan speciális szemüveglencsét, amely megkönnyíti a szem alkalmazkodását. Ezt a fajta szemüveget szinte mindenki használhatja. Teljesen mindegy hogy rövidlátó, távollátó vagy éppen nincs dioptriás szemüvege. Sőt, még a kontaktlencse felhasználóknak is nagy segítséget nyújthat. Aki ezt a lencsét használja, sokkal kevésbé fárad majd el a szeme, ugyanis segít a látószervnek alkalmazkodni, tehermentesíti azt, hiszen gyakorlatilag a szem helyett fókuszál – részletezte a szakember.

Mindez úgy lehetséges, hogy a Tengerszem Optika speciális szemvizsgáló műszere századdioptria pontosságú mérést is végez, mely eredmény alapján igényelhető az alkalmazkodást könnyítő szemüveglencse az optikában.

– Ezeknek a speciális szemüveglencséknek átmeneti fokozatai vannak, így bárki számára egyénre szabott megoldást jelent. A lencse használatától azt várhatjuk, hogy sokkal pihentebben állunk fel a számítógép elől a nap végén, mivel a lencse tényleg helyettünk alkalmazkodik – hangsúlyozta az optika vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában