Hirdetés

2023.01.20. 09:58

Nem mindegy a forma: így befolyásolja kényelmünket a bicikli váza

A bicikliválasztás olyan, mint az autóvásárlás: nem csak a színe számít! Bár el tudja csábítani az embert egy tetszetős külsejű, szép színekkel vagy akár matricákkal ellátott darab, korántsem ez az elsődleges szempont, ha kétkerekű járgányt választunk magunknak. Legyen szó verseny-, trekking-, városi- vagy országúti kerékpárról, van valami, ami mindnél egyaránt fontos: a váz.

Szoljon.hu

Forrás: 123RF.com

Hogyan válasszunk biciklit?

Elsőként fontos, hogy megfogalmazzuk magunknak, mire is használnánk a kétkerekűt. Ha a városban tekernénk vele vagy néhanap kirándulásra használnánk, egy városi kerékpár lehet az ideális társunk, de ha komolyabb céljaink vannak, vagy versenyre készülünk, az országúti kerékpár a jó választás. Bármelyik mellett is döntünk, fontos, hogy kényelmes legyen, és rendelkezzen a számunkra fontos kiegészítőkkel, úgy mint a csomag- és palacktartó, illetve a különböző sebességfokozatok.

Miért fontos a váz?

Bicikliválasztásnál rendkívül lényeges a kényelem, amit a nyereg puhaságán és méretén túl elsősorban a váz határoz meg. Tán nem is gondolnánk, de egy, a testünk méretéhez képest kisebb vagy nagyobb váz nagyon kényelmetlenné teheti a biciklizést, hiszen vagy túlságosan össze kell görnyedünk, vagy épp az ellenkezője: túlontúl ki kell nyújtóznunk ahhoz, hogy használni tudjuk. Ez akár rövid távon is fájdalmakat okozhat, hosszabb távon pedig egészségtelen testtartáshoz vezethet.

Azontúl, hogy a méretünkhöz igazított bicikli kényelmes, sokkal biztonságosabb is, hiszen egy számunkra kényelmes járművön sokkal kevesebb eséllyel veszítjük el a kontrollt. Ha mégis megtörténne a baj, jobban tudunk helyezkedni rajta, miáltal könnyebben tompíthatunk az esésen.

Amennyiben vesszük a fáradságot arra, hogy a megfelelő vázméretet válasszuk, nincs más dolgunk, mint tisztában lenni saját méreteinkkel és képességeinkkel. Amennyiben tudjuk pontos magasságunkat, segítséget kaphatunk ahhoz, hogy mekkora számunkra az ideális bicikli. Az M-es méret csupán 168 centiméternél kezdődik, az XXL-eshez pedig kifejezetten magasnak, 190 centiméter felettinek kell lennünk.

Női vagy férfi váz?

Ha a mérések alapján ki tudjuk választani számunkra a legmegfelelőbb darabot, felmerül a kérdés, hogy mennyire fontos, hogy a nők női kerékpárra üljenek. Amikor a bicikli elkezdett elterjedni, a nők csakis szoknyában mehettek ki az utcára. Bár a jármű használata nem volt tiltva számukra, öltözékük miatt meglehetősen nehéz dolguk volt, hiszen illetlenség volt hátravetett lábbal felszállni a kétkerekűre, a bő szoknya miatt viszont elölről sem tudták átvetni a lábukat a vázon. Ezt megoldandó jött létre a női váz, miáltal sokkal könnyebben fel tudtak szállni a nők a biciklire.

Ma már nincs jelentősége, hogy a ruhanemű miatt könnyebb legyen a jármű használata, ám a női és férfi vázak megmaradtak. A női vázat ennek ellenére mégis sokan részesítik előnyben, nemcsak nők, hanem gyerekek és idősebbek is, mert sokkal könnyebb a le- és felszállás. Ha a méret megfelelő, városi kerékpározáshoz és kisebb túrákhoz akár férfiaknak is ideális lehet, ám országúti kerékpárt nem érdemes női vázzal keresni, mert sokkal kevesebb lehetőség van az olyan kiegészítők elhelyezésére, mint a biciklitáska vagy a kulacstartó.

A vázon túl – mire figyeljünk még?

Akár városban, akár országúton vagy terepen használjuk a biciklinket, rendkívül fontos, hogy jól fel legyen szerelve. Az olyan kiegészítők, mint a macskaszem, a biciklik alapfelszereltségei, ám saját és mások biztonsága érdekében érdemes beszereznünk külön első és hátsó lámpát. Emellett a sárvédő sem elhanyagolható, különösen akkor, ha például munkába járáshoz használjuk a kétkerekűt, mert ezáltal ruházatunkat is megvédhetjük a tekerés során keletkező kosztól.

A bicikliválasztásnál talán nem is gondolnánk, de az egyik legnagyobb hangsúly a vázon van, ugyanis ez határozza meg, hogy mennyire lesz kényelmes a használata. Ha rövidebb távokra tervezzük használni a biciklit, akkor se spóroljuk meg a mérést és a próbakört, mert komoly fájdalmakat okozhatunk magunknak azáltal, hogy a váz nem a mi méretünkre van szabva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában