Hirdetés

2023.01.26. 12:58

Racionális egyensúly érvényesül a településfejlesztésben Jászfényszarun

Az elmúlt évtizedek Jászfényszaru számára új korszakot hoztak, melynek során a város összpontosított a helyi gazdaság, a helyi közösség és az ökológia kulcskérdéseire.

Az innováció, tradíció és emóció jegyében folytatódik a fenntartható, vonzó város építő település- és gazdaságfejlesztő munka Jászfényszarun

A legnagyobb feladat a helyi gazdaság szereplőinek megerősítése, az oktatási-képzési infrastruktúra bővítése, fejlesztése, a lakosság városhoz való kötődésének erősítése, különösen a fiatal, gyermekes családok helyben tartásának ösztönzése – hangsúlyozza Jászfényszaru Város Önkormányzatának 2019-2024-es időszakra szóló gazdasági programja.

Az önkormányzat racionális egyensúlyra törekszik a településfejlesztés folyamatában, a gazdaságot, illetve a lakosságot közvetlenül érintő területek tekintetében, amelyet megkönnyítenek a korábbi, gazdaságot előtérbe helyező fejlesztéspolitika eredményei, sikerei.

A gazdaságfejlesztést is magába foglaló településfejlesztés alapdokumentuma a város 2015-2030-as időszakra elfogadott településfejlesztési stratégiája, amelyet az önkormányzat 2020-ban felülvizsgált. A stratégia végrehajtása során a polgármester és a képviselő-testület rendre kijelölték az éppen aktuális feladatokat. Ennek jegyében született meg 2017-ben a „Jászfényszaru Modern Város Program 2018-2021”, a már említett 2019-2024-es időszak gazdasági programja és 2020-ban a „Jászfényszaru Gazdaságfejlesztési Program”. Utóbbi nyomán a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó térségi infrastruktúra fejlesztésekről szóló 1432/2020.(VII.2.) Kormányhatározat szerint a Kormány egyetért a „Jászfényszaru Ipari Park teljes közműfejlesztése” program megvalósításával.

A Jászfényszaru Gazdaságfejlesztési Programban szereplő fejlesztések közül a következők valósultak meg, vagy „léptek” megvalósítási szakaszba az elmúlt egy évben:

  • 20 MW teljesítményű elektromos alállomás építése,
  • ipari park ivóvízellátásának javítása új kút fúrásával,
  • közlekedési infrastruktúra fejlesztése keretében:

          – megépült az elektromos alállomáshoz vezető 315 méter hosszú útszakasz,

          – elkészült a Benzinkút útja és a 3106-os közút útcsatlakozásának korszerűsítése,

          – rendelkezésre áll két új út iparövezeti út építésének, illetve a 32-es útcsatlakozás engedélyei is

  • A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP PLUSZ) intézkedés keretében támogatói döntéssel rendelkezik egy 2.000 m2 alapterületű iparcsarnok megépítésére és három, összesen 1,1 km hosszú ipari út felújítására.
  • Az önkormányzat a TOP PLUSZ intézkedés keretében támogatói döntéssel rendelkezik:

          – az Orion út felújítása és a 3106. jelű összekötő út útkapcsolatának korszerűsítéséhez,

          – a Csörsz-vezér kerékpárút és kerékpáros híd megépítéséhez.

Az energia- és gazdasági válság terhei a helyi gazdaságot és a városlakókat egyaránt sújtják. Az önkormányzat erőforrásait fokozott mértékben összpontosítja ezekre a területekre, bízva abban, hogy a közös erőfeszítés eredményeként a lakosság minél kisebb veszteséggel jut túl ezen a nehéz időszakon, a gazdaság szereplői pedig a válság előtt vagy a válság ideje alatt megfogalmazott fejlesztéseit megvalósítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában