Hirdetés

2023.01.26. 15:37

Tudja, hogyan rendezze be szobáit az égtájak szerint?

Minden ingatlan, legyen az új vagy régebbi, meghatározott módon helyezkedik el az egyes égtájakhoz képest. Ha van rá lehetőség, az égtájak szerint válassza ki, hogy mire használja a helyiséget.

Forrás: pexels.com

Déli fekvésű szobák

A déli fekvésű szobák melegebbek és világosabbak. Ritkán találkozhatunk ezekben túlzott páratartalommal, vagy akár a penészedés problémájával. Ezért a napközben használt szobákat dél felé kell tájolni. A nappali és a konyha megfelelő erre. A közvetlenül déli fekvésű nagy szobákban U-alakú kanapé elhelyezésére van lehetőség, amelyen az egész család és a vendégek is elférnek. Ily módon teljes mértékben élvezheti a megvilágított és fűtött helyiséget.

Ha otthonról dolgozik, egy másik szoba, amelyet dél felé tájolhat, az a dolgozószoba.

Mely helyiségek legyenek északon?

Északon a körülmények éppen ellenkezőek. A szobák általában hidegebbek, különösen a téli hónapokban egész nap sötét lehet, és a nagyobb probléma itt a megnövekedett páratartalom, ami kellemetlen penészesedést okozhat az ablakok körül és a szoba sarkaiban, különösen ősszel és télen.

De ne csak negatívak legyünk. Még ezek az jellemzők is megfelelőek lehetnek egyes helyiségekben. Ezért mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy a hálószobát ezen az égtájon helyezze el. Alvás közben nem bánjuk, hogy este vagy kora reggel kevesebb fény van, és az is ideális, ha egy ilyen szobában általában kicsit alacsonyabb a szobahőmérséklet.

Ezután rendszeres szellőztetéssel kell küzdenie a páratartalommal és más problémákkal. A hideg hónapokban ne féljen naponta legalább egyszer legalább 15 percre kinyitni az ablakokat, hogy intenzíven kicserélődjön a levegő. Nyáron a szellőztetés állandóan fenntartható.

A gyerekszobának a legjobb, ha keleti fekvésű

Míg a „felnőtt” szobák esetében általában napközben változik a használatuk, addig a gyerekszobában reggeltől estig a kicsik tölthetik a napot, és természetesen itt alhatnak is. Ezért a fent említett utasításoknak nincs sok értelme. Szóval hova helyezzük a gyerekszobát?

A délkeleti és keleti fekvésű szobák valószínűleg a legjobb választás. Napközben napos, meleg lesz a gyerekszoba. Mivel azonban a szoba keleti tájolású, estére csökken a napsütés intenzitása a szobában, és a gyermek jól alszik. Reggelente viszont a nap segít a felkelésben és az ébredés utáni jó hangulatban.

Mely szobákat kell nyugat felé tájolni?

Nyugati irányba ismét a nappalit tudjuk ajánlani. Gyakran töltünk benne időt a munkából hazatérve, és késő estig maradunk itt. Így a szobában maximálisan élvezheti a napsugarakat, és az ablakból is nézheti a naplementét. A konyha erre az égtájra is orientálható.

Ebből az következik, hogy ha valamelyik helyiséget délnyugati irányba kell elhelyezni, akkor a nappali és a konyha igazán tökéletesen illeszkedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában