Hirdetés

2023.05.30. 14:46

Milyen internetes tartalmakat fogyasztanak az 50-75 évesek?

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a szenior korosztály számára idegen terep volt az okostelefon vagy a net. Az NMHH az 50 és 75 év közötti korosztály médiafogyasztási szokásait vizsgálta.

Szoljon.hu

Forrás: Shutterstock.com

Kétharmad fölött az okostelefon- és nethasználók 

Az 50 és 75 év közöttiek – talán nem meglepő módon – a fiatalabbaknál lassabban térnek át egy-egy új technológiára, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne tartanának lépést a korral. Bár léteznek egyszerű nagy billentyűs, csak alapfunkciókra képes telefonok, valójában az 50+-os korosztály túlnyomó többségének már okostelefonja van: egész pontosan 69 százalék rendelkezik ilyen készülékkel.

A többség rendszeresen netezik is: mindössze 30 százalék mondta azt, hogy soha nem lép fel a világhálóra, míg 54 százalék legalább naponta egyszer elindítja a böngészőjét.

Összehasonlításként napi rendszerességgel alig 20 százalék olvas nyomtatott sajtót – más kérdés, hogy csak 18 százalék állította magáról, hogy egyáltalán nem vesz a kezébe ilyesmit még pár havonta sem.

A televízió szinte minden háztartás kötelező tartozéka 

Míg rádiókészüléke ma már csak a megkérdezettek 49 százalékának van, a tévé továbbra is szinte kötelező tartozék: alig 5 százalék nem néz soha tévét – és még ennek a kis csoportnak is van olyan része, aki egyébként rendelkezik készülékkel.

Ami a technológiát illeti, az okostévék (45%) már csak hajszállal vannak elmaradva a nem okos, de síkképernyős készülékek mögött (49%), míg a hagyományos katódsugárcsöves tévékkel rendelkező háztartások aránya alig 14 százalék.

A streaming az 50 feletti korosztályt is meghódítja

A fentiek után talán már kevésbé meglepő , hogy az 50-75-ös korosztály a streamingszolgáltatások után is élénken érdeklődik: 59 százalékuk néz több-kevesebb rendszerességgel ingyenes videós tartalmakat a neten, 43 százalék pedig már fizetős streamingszolgáltatásokat is fogyaszt.

Ahol még mindig óriási tere van a növekedésnek, az már kevésbéa streamelők aránya, hanem inkább a gyakoriság: még mindig csak minden ötödik megkérdezett néz ingyenes videókat legalább napi szinten, a fizetős streamingszolgáltatások esetében pedig ez az arány mindössze 14 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában