hirdetés

2021.07.07. 15:00

A CSOK buktatói, amiket sokan nem ismernek

A CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény nagyon kedvező lehetőség, szóval nem véletlen, hogy egyre többen igénylik. Azonban a CSOK buktatói csak kevesek számára ismertek. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Real estate agent holding a small house, desktop with tools, wood swatches and computer on background, top view

Mekkora összeg igényelhető? Mik lehetnek a CSOK buktatói?

A családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, melyhez még kedvezményes hitel is felvehető. A támogatás összege a meglévő, illetve a vállalt gyermekek számától függ. Továbbá a családi otthonteremtési kedvezmény esetében befolyásoló tényező az is, hogy építtetni szeretne a család, vagy pedig használt vagy új építésű ingatlant vásárolni.

Használt ingatlanok esetében 600 ezer forinttól 2,75 millió forintig terjedhet a családi otthonteremtési kedvezmény összege. Amennyiben új építésű ingatlanról van szó, 600 ezer forint és 10 millió forint között van az igényelhető támogatás összege. Ahogy már említettük, CSOK-hitellel is kiegészíthető az állami támogatás. Ennek a hiteltípusnak az összege két gyermek esetén maximum 10 millió forint, míg három gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint. A CSOK-hitel kamata pedig nem lehet több három százaléknál, amely ráadásul nem változik a futamidő végéig.

Azonban a CSOK buktatói sokak számára nem ismertek. Például sok esetben problémát okoz, hogy az igénylőknek nem megfelelő a jövedelme.

Mit lehet tenni, ha nem elegendő a család igazolt jövedelme?

A JTM, vagyis a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató szabályozza, hogy az igazolt jövedelemből mennyi fordítható a CSOK-hitel törlesztésére. Ez alapján, amennyiben nem éri el a jövedelem a nettó 500 ezer forintot, csupán a bevétel 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. A félmillió forintos nettó jövedelem felett pedig a 60 százaléka.

Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy hitelintézetenként eltér ez az összeg, és az esetek többségében már a nettó fizetés 40 százalékánál meghúzzák a határt a bankok. Mit lehet tenni, ha nem elegendő a család igazolt jövedelme? Megoldást jelenthet a problémára egy adóstárs bevonása, azonban ez nem minden esetben jó ötlet.

Ez egy kézenfekvő megoldásnak tűnik, azonban azt sokan nem tudják, hogy aki már adóstárs CSOK-hitelben, nem élhet később ezzel a lehetőséggel. Szóval mindenképpen olyan ismerőst érdemes bevonni adóstársnak, aki a későbbiekben biztosan nem venne fel CSOK-hitelt. Továbbá azzal is érdemes tisztában lenni, hogy aki korábban felvett CSOK-hitelt, nem lehet később adóstárs ennél a konstrukciónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában