Hirdetés

2021.06.22. 13:27

A vasaló vásárlás rejtelmei – Nem mindegy, melyiket választod

A megfelelő vasaló megtalálása nem is olyan könnyű. Noha látszólag minden készülék nagyon hasonló, használat során a különbségek szembetűnők lehetnek. Bemehetünk az utunkba kerülő első szupermarketbe és megvehetjük a legolcsóbbat egy pizza áráért, vagy időt szánhatunk egy olyan készülék kiválasztására, ami nagy valószínűséggel hosszú évekig ellátja a feladatát, illetve szolgálja az igényeinket.

PR-cikk

Forrás: pixabay

Mindenekelőtt érdemes elmondani, hogy többféle típussal találkozhatunk, de ezek jellemzően más-más célt szolgálnak. Ma vasaló alatt elsősorban a gőzölős készülékeket értjük, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatók. Az alapfelszereltségű változatai alig néhány ezer forintért megvásárolhatók, emiatt szinte teljesen átvették a száraz vasalók helyét, amelyek nem rendelkeznek a gőzölés lehetőségével.

Meg kell említeni az úgynevezett gőzállomásokat is, amelyek különálló víztartállyal és bojlerrel rendelkeznek, így képesek nagy mennyiségű gőz kibocsátására, sőt, egyes készülékek magasabb nyomáson teszik mindezt. A nagyobb nyomás mélyebbre juttatja a gőzt az anyagok szálai között, így akár több réteget is vasalhatunk egyszerre.

Felmerül tehát a kérdés, milyen tulajdonságokra és szempontokra figyeljünk, ha vasalót szeretnénk vásárolni. Elsőként a legáltalánosabb tulajdonságokat érdemes szemügyre venni, mint a súly és a méret. Minél többet vasalunk, annál jobb szolgálatot tesz egy könnyű készülék, azonban egy nehezebb vasaló az önsúlyából adódóan nagyobb erővel simul a ruhákhoz, így kisebb erőkifejtéssel dolgozhatunk. Egy-egy ing kivasalása esetén talán a nehezebb változatok jelentik a kényelmesebb megoldást, azonban, ha sokat vasalunk, válasszunk inkább könnyű készüléket. A nagyobb talpméret gyorsabb vasalást tesz lehetővé, így az ilyen készülékek is abban az esetben tesznek jó szolgálatot, ha sokat használjuk őket.

A vasalótalp esetében azonban nem a méret a legfontosabb tulajdonság. A talp határozza meg, a vasaló jól siklik-e a ruhákon, illetve milyen simító hatásra képes. Valójában minden alkalmazott technológia tökéletes megoldást kínál abban az esetben, ha a talp tiszta. A talpra ragadó szövetszálak nem csupán a vasalást nehezítik meg, de akár látható foltokat is hagyhatnak a világos ruhákon. Emiatt érdemes lehet olyan vasalót választani, ami tapadásmentes talppal rendelkezik, de azt is vegyük figyelembe, hogy az anyag milyen mértékben karcolódik. Sajnos a mélyebb karcok akár tönkre is tehetik a legérzékenyebb ruhadarabjainkat.

A vasalókat vezetékkel csatlakoztatjuk az áramforráshoz, nem mindegy azonban, milyen ez a vezeték. Fontos, hogy megfelelő minőségű anyagból készüljön, illetve rendelkezzen olyan borítással, ami megakadályozza a gumis műanyag megtörését. A vasaló és a kábel csatlakozásánál rendszerint találunk egy apró elemet, ami védi a kábelt a legsérülékenyebb részen.

A műszaki adottságokra is fordítsunk némi figyelmet. Az energiafelhasználás meglepően magas a vasalók esetében; egy átlagos készülék nagyjából 2000-2300 watt teljesítménnyel rendelkezik. Mivel a vasalók az elektromos energia „veszteségét” használják ki, vagyis magát az elektromos energiát hőenergiává alakítják, az áramfelvételük kifejezetten magas.

Ez az érték magasabb egy átlagos klímaberendezés teljesítményénél. Szerencsére a szabályzónak köszönhetően az üzemeltetési költségek csökkenthetők. Alapszintű használat esetén legalább 1500W, gyakoribb alkalmazás esetén minimum 2000W teljesítmény ajánlott.

Végezetül szót kell ejtenünk a víztartályról is. A legtöbb készülék esetében a tartály egy aprócska kancsó segítségével könnyedén újratölthető, így valójában a nagyobb tartályméret nem bír különösebb előnnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában