hirdetés

2021.11.26. 10:13

Az online könyvek 5 előnye: ezért nélkülözhetetlenek, ha képeznéd magad

A könyvek kiváló módot nyújtanak arra, hogy fejlesszük magunkat. Néhány ezer forintért például olyan szakemberek által írt példányokhoz juthatunk, amikből saját időbeosztásunk és tanulási módszereink segítségével tehetünk szert új tudásra, vagy tájékozódhatunk egy-egy terület aktualitásairól. Az online könyveknek köszönhetően ráadásul ez a folyamat még egyszerűbb, hiszen nem kell több száz oldalas köteteket magunkkal cipelnünk, ha mondjuk az utazással töltött időt szeretnénk hasznosan tölteni.

Happy girl reading an ebook or a tablet on the bed at home

Hogyan változtak a könyvolvasási szokások az elmúlt években?

Összességében elmondható, hogy a papír kora már jó ideje leáldozóban van. Mióta megjelent és széles körben elérhetővé vált az internet – nemcsak számítógépeinken, hanem mobiltelefonjainkon keresztül is -, figyelmünk a kézzelfogható, papír alapú médiumokról átterelődött a képernyőkre. Ez pedig a könyvek piacát sem hagyta érintetlenül.

Az online könyvek és e-bookok elterjedésének egyik oka, hogy a kiadás költségei jóval alacsonyabbak papír alapú társaikénál. Ennek köszönhetően olyan könyvek is megjelenhetnek, amelyeket korábban a pénzügyi rizikófaktor miatt rendszeresen visszautasítottak a kiadók. A digitalizációval ráadásul a környezeti terhek is csökkentek, hiszen nincs szükség fakivágásra, papírgyártó vagy újrafeldolgozó üzemekre, nyomdákra. Így környezetbarátabbá vált a könyvgyártás is.

Az online könyvek 5 előnye

1. Alacsonyabb az áruk

Mivel olcsó a kiadásuk, ezért az online könyvek vételi ára is alacsonyabb lesz. Nem véletlenül láthatjuk a könyvesboltok webshopjában, hogy ugyanannak a kötetnek a papír és e-book verziója között akár több ezer forintos eltérés is lehet az árban. Ez annak köszönhető, hogy a kiadó megspórolja a papír, a nyomtatás és a szállítás költségeit is, az e-könyvek pedig korlátlan mennyiségben elérhetők.

 

2. Nem kell könyvtárba járni, hiszen ott van minden egy kattintásnyira

A digitális irodalom iránti igény és a széleskörű érdeklődésünk kiszolgálására több olyan oldal is létrejött, ahol teljesen legálisan férhetünk hozzá több ezer ingyenes könyvhöz. Sőt, gyakran le is tölthetjük készülékünkre az online könyveket, hogy még a gyenge internet lefedettséggel rendelkező helyeken is bármikor hozzáférhessünk kedvenc olvasmányainkhoz.

 

3. Kis helyen is elférnek

Ez több szempontból is előnyös. Egy e-book olvasó akár több ezer kötet tárolására is alkalmas, mégis elfér a zsebedben is. Sokan választják kompatságuk miatt az online könyveket, mivel elég egy telefon vagy egy e-book olvasó, és bárhová magunkkal vihetjük őket. Utazás során közel sem mindegy, hogy egy több kilós könyv, vagy egy pár grammos kütyü lapul a táskánkban.

 

4. Változatos formátumban elérhetőek

Az e-könyv olvasók és az erre specializált mobil alkalmazások a kifejezetten elektronikus könyvekre kitalált formátumokat kezelik a legjobban. Ezek az ePub és a Mobi, amit az online könyvek leírásában és a fájl nevének kiterjesztésében találhatunk meg a legkönnyebben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hagyományos fájlokkal, például a Word-dokumentumokkal és a pdf-ekkel ne birkóznának meg.

Sok e-könyv olvasó saját alkalmazással is segíti a fájlok átjárását a számítógépünkkel és telefonunkkal. Így bármilyen eszközön elérhetjük könyveinket.

 

5. Lehetőséget teremtenek kezdő írók és szűk rétegeknek szóló témák megjelenítésére

A kiadási költségek drasztikus csökkenésével az online könyvek teret nyitottak annak, hogy kezdő írók is publikálhassák írásaikat. Legyen szó szépirodalomról, populáris regényekről vagy épp szakirodalomról. Ennek köszönhetően olvasóként is olyan tudáshoz férhetünk hozzá, ami korábban elveszhetett volna a nagy kiadóvállalatok döntéshozóinál, akik mérlegelve a nyomtatás és terjesztés kiadásait, végül úgy ítélték meg, hogy a kiadott könyv nem hozná vissza a befektetés árát.

Hogyan érdemes belevágni a tanulásba?

Ha könyvből tanulunk, tanácsos odafigyelni néhány dologra annak érdekében, hogy valóban hasznos ismeretekkel gazdagodjunk, és ne érezzük felesleges pénz- vagy időkidobásnak a dolgot.

 

Fontos a rendszeresség

Igyekezz rendszeresen időt szakítani a tanulásra. Ez lehet naponta, kétnaponta vagy hetente is A lényeg, hogy ilyenkor a teljes figyelmed fordítsd az olvasmányod felé.

 

Ismerd saját magad!

Szinte emberenként eltérő, hogy milyen tanulási módszer válik be a legjobban. Vannak olyanok, akik csupán olvasással képesek megjegyezni új ismereteket, másoknak szüksége van a jegyzetelésre, megint mások pedig rajzolással, logikai összefüggések meghatározásával képesek a tanulásra. Az is változó, hogy mennyi ideig vagyunk képesek aktívan odafigyelni valamire.

 

Tarts szüneteket!

A legtöbben egyszerre 20-45 percig képesek aktívan figyelni valamire. Ezután mindig jó, ha tartunk egy rövid szünetet, például sétálunk egyet, iszunk egy kis vizet vagy egy kávét, hogy utána újult erővel vágjunk bele a tanulásba.

Ha szereted jól hasznosítani az idődet, az online könyvek remek megoldást nyújtanak számodra. Segítségükkel tértől függetlenül, bármikor képezheted magad. Olvass szakirodalmat vagy kapcsolódj ki kedvenc regényeid virtuális oldalait lapozgatva, az időd hasznosítása csakis rajtad múlik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában