HIRDETÉS

2019.09.15. 19:00

Karcag gondol a gyerekekre

Magyarország Kormánya családpolitikai intézkedései között kiemelt szerepet szán a kisgyermekekre, a kisgyermekes családokra. Karcag város önkormányzata is kiemelt feladatának tekinti az oktatás-nevelés fejlesztését. A részletekről Dobos László polgármestert kérdeztük.

Dobos László polgármester.

– Polgármester Úr! A városban szinte minden óvodát felújítottak. Miért tartotta ezt fontosnak az önkormányzat?

– Karcag mindenkori település vezetése azon dolgozott, hogy a városban az oktatás-nevelés megfelelő magas szintre kerüljön. Visszautalnék arra, hogy elődeink bölcsen döntöttek arról, hogy 1676-ban alakuljon a Debreceni Református Kollégium kihelyezett tagozataként egy iskola. S tulajdonképpen attól a pillanattól datálható, hogy a városban elkezdődött az általános iskolai és a gimnázium oktatás. Ezen a környéken nagyon nehéz volt a megélhetés, a földrajzi környezet nem volt különösképpen kedvező, az elődök rájöttek arra, hogy a kiművelt, okos emberfő rendkívül fontos. Ezt a vonalat rendszertől függetlenül, folyamatosan vitte a város, s az a célunk, hogy ez így maradjon, s a lehetőségeket figyelembe véve mi is fejlesszük az oktatás-nevelés területét. Az önkormányzat az óvodákért és a bölcsődékért felel, így itt van lehetőségünk a fejlesztésre.

– A közelmúltban „Tehetségbarát Önkormányzat Díjat” kapott a város. Mit jelent az önkormányzat számára ez a díj?

– Nagy kincs, érték és óriási erkölcsi elismerés, hogy önkormányzatunk megkapta ezt a díjat, amely egy kiváló együttműködés eredménye a város nevelési intézményei és az önkormányzat között. Az elismerés azt is mutatja, hogy a település óvodáiban, iskoláiban az oktató-nevelő munka magas színvonalon folyik, és a tehetségek kibontakoztatása elsőrendű feladat. Az önkormányzat is segíti a tehetségeket, 2015 márciusában alakult meg városunkban a Karcag és Térsége Tehetségsegítő Tanács azzal a céllal, hogy felismerje, és kibontakoztassa a gyerekekben lévő tehetséget, és segítse őket az életkori sajátosságok figyelembevételével. Külön öröm számunkra, hogy elnyertük a „Tehetségbarát Önkormányzat Díj” címet, mert ugyan eddig is elhivatottan, közösen tettük a dolgunkat a tehetséggondozás területén, de nagyszerű érzés az, hogy ez országosan is elismerésre került.

– Ön szerint honnan indul el a gyerekek fejlesztése, a tehetségek felkarolása?

– A pedagógus szakmámból eredően nekem ez a szívügyem, mert úgy gondolom, hogy komoly erőt adhat egy településnek, ha okos emberek kerülnek ki az iskolapadból, akik később is meg tudják állni helyüket az élet legkülönbözőbb területein. Ezért egészen kiskortól kezdődően kell a tehetséget kibontakoztatni, meg kell adni minden gyermeknek egy olyan nevelési színvonalat, oktatást, tudást, ami alkalmassá teszi arra, hogy megállja a helyét az életben. Aztán ha valaki tehetséges, márpedig a legtöbb gyerek valamiben tehetséges, annak a kibontakoztatása külön szakmai kihívás, amit a szülők és szakemberek segítségével érdemes végig csinálni.

Dobos László polgármester.

– Hamarosan átadják a felújított Zöldfa úti Óvodát. Hogyan látja, milyenek Karcagon az óvodák?

– Szerencsére az évtizedes munkánknak meglett az eredménye, mindegyik óvodában történt korszerűsítés, vagy bővítés, volt, ahol teljes felújítás valósult meg. Ilyen a Zöldfa úti is, amely most olyan vidám épület lett, amely színekben, térkihasználásban megfelelne az ország, vagy Európa bármelyik nagyobb városában is. Ez a vidám épület arra ösztönzi a kicsiket, hogy jókedvvel menjenek oda, szeressenek óvodába járni, a szép és modern környezet segíti a képességeik és személyiségük fejlődését.

– Megyei viszonylatban milyennek értékeli a város óvodáit?

– Biztos vagyok abban, hogy ritkaságszámba megy az a település, ahol minden óvodát sikerül viszonylag rövid időn belül felújítani. Mi erre nagyon komoly hangsúlyt fektettünk. A felújított, rendezett körülmények között működő, jól felszerelt óvodákból olyan gyermekek kerülnek ki, akiket aztán könnyebb a jóra, a szépre oktatni, nevelni a későbbiek során is.

– A Kormány támogatja, illetve ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra. Felkészült-e a város a bölcsődék bővítésére?

– Jelenleg két bölcsődénk üzemel, s olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a megyei TOP-os pályázatból félmilliárdot nyertünk erre a célra, így megvalósulhat a bölcsődéink felújítása és bővítése is. Így elmondhatom, önkormányzatunk itt is készen áll a fejlesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában