Szolnok/Hirdetés

2018.06.16. 06:00

Kérészek nélkül is táncra perdül a Tiszavirág, a térség legegyedibb, legszínesebb fesztiválja

Június közepe Szolnokon: Tiszavirág Fesztivál. Bla-bla-bla, bla-bla-bla, bla-bla-bla. Miként lehet minden évben érdekfeszítővé, aztán érdekfeszítőbbé és még érdekfeszítőbbé tenni a jász-nagykun-szolnoki megyeszékhely egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb nyári rendezvénysorozatának beharangozóját. A magasztos minőségi jelzők már elfogytak, talán az ez évi programok felsorolásával mondhatunk újat a fesztivál állandó látogatóinak. Minden egyéb rendre magáért beszél, vagy közhely.

Idén, szülői engedéllyel vagy kísérettel már azok is kapuzárásig szórakozhatnak a 13. Tiszavirág Fesztiválon, akiket őseik még pelenkában, babahordozóban vittek ki az elsőre. A Tiszavirág-híd még nem állt, a Tiszai hajósok tere még nem létezett, amikor Kovács Ákos fesztiváligazgató és szervezőtársai az álmaikból valóságot hoztak létre 2006-ban.

Nem vágytak másra, mint forró nyárelő kérészváró estéin, igényes élőzenék és vérpezsdítő borozgatások mellett elbeszélgetni valakikkel. A „valakik” immáron évről évre többezren vannak.

Június közepén megkezdődik a zarándoklat – idén ez 19-től 23-ig tart –, a Tisza-hídtól a Tiszavirág hídig indul a (Tisza-, Verseghy-, Rózsa-, s ki tudja még milyen van?) -parkfoglalás.

Néhány éve olyan helyszíneket is beépítettek a szervezők a programkínálatba, amelynek meglátogatása gyalogosan akár tíz percet is igénybe vehet. Ilyen volt a szabadtéri színház a Damjanich múzeumban, és a parkmozi a Tisza-parton.

Ez évben a világi élethez leginkább kötődő egyházi közösség, a reformátusok csatlakoztak a fesztivál igényes kulturális kínálatához. A rendezvény ideje alatt esténként a Tisza-parti aprótégla-berakásos kakasos templom kap különleges és szemkápráztató fényfestés-installációt.

De nézzük át csupán felületesen a zenei felhozatalt. Először a nemzetközi palettáról szemezgessünk: Denaley Davidson, aki már nyolc szólólemezt mondhat magáénak, Új-Zéland egyik legelismertebb művésze.

A négytagú francia zenekar, a Wallace vezetője, Erwan Naour tíz éve járja Franciaországot, Európát és a világot, és lép fel franciásan szomorkás, szívbemarkoló, emberközeli dalaival.

A világ számos pontja mellett két éve a Veszprémi Utcazenei Fesztivált is megjárt ZAP, avagy a The ZAP Show két ausztrál és egy görög zenészből álló excentrikus trió. A francia popkultúrában jártas zenekedvelőknek támpontot adhat az, hogy a Nico et Sa Fougére duóját olyan előadók inspirálták, mint Renaud, Brassens, Brel és Ferrat.

Az olasz zenét rockkal és turbo-folkkal ötvöző Nuju pályafutása 2009 elején indult. Faut qu’ca guinche: A Tiszavirág Fesztiválon tavaly fellépett együttesről azt írtuk egy éve, hogy: „A kimondhatatlan nevű francia zenekar zenéjére semmilyen más értelmes reakciót nem lehet elképzelni.”

Aki látta az Ozark című sorozatot, tudja, hogy a Missouriból érkező Hooten Hallers milyen vidékről is származik, aki nem, az nézze meg, és megtudja. A Krakow Street Band kilenc profi zenészből áll, akik különböző zenekarokban játszanak, és a helyiek illetve a turisták nagy örömére gyakran összegyűlnek Krakkó fő terén.

Az ír dallamokkal díszített Selfish Murphy kocsmapunk banda székelyföldről érkezik a Tiszavirág Fesztiválra megtáncoltatni legendásan jó közönségét. A hazai előadók közül Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros a hazai könnyűzene egyedi színfoltja, összehasonlíthatatlan zenéjével és karakterével mindig újat alkot.

Pribojszki Mátyás, az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett, elismert szájharmonikás, aki szólóban, különböző formációival, valamint együttesével, a Pribojszki Mátyás Banddel. Holy Chicks: Budapest legvagányabb csajformációja nem jön zavarba a zúzós gitár- és dobszólóktól. 2015. márciusában indult útjára a zsámbéki fiatalokból álló Aurevoir zenekar.

Már a kezdetektől fogva koncepciózusan jelen volt zenéjükben a sokszínűség. Psycho Mutants: már több, mint tíz éve, hogy berobbantak Pécs könnyűzenei életébe sötét hangulatú, pszichedelikus, a voodoo swinget és rock'n roll-t tangóharmonikával házasító zenéjükkel a pszihomutánsok.

I am Soyuz: az énekes-dalszerző, multi-instrumentalista Bozóky Felicia 2012-ben kezdett zenei projektjébe. Játszik gitáron, ukulelén, bendzsón, melodikán és omnichordon. A Roy és Ádám Triót nem kell külön bemutatni. Takács Vilkó nevét a Ganxsta Zolee és a Kartel, a MEN in the Box (Alice in Chains Tribute) együttesekből ismerhetjük.

A Magyarországon és külföldön már egyaránt sokszor bizonyított tagokból álló Swing á la Django együttes egy innovatív, hattagú zenekar.

A Voodoo Papa Duo két multiinstrumentalista jóbarát nagyzenekari hangzást idéző, elsöprő energiájú formációja. Az LGT egyik sikerkovácsa Karácsony János (James) önálló műsorral készül a Tiszavirágra. Szolnok legkedvesebb bárzongoristája pedig a kézműves vásárban kialakított hangulatszínpadon ad koncertet csütörtök, péntek és szombat este.

Lássuk hát a medvét, böngésszük a programkínálatot (www.tiszaviragfesztival.hu), s hallgassunk a hívó szóra! Tiszavirág Fesztivál...

És még egy kis adalék: június 19-én hagyományosan Sóki Ferenc előadóművész Tisza Szálló előtti Tisza színpadi tárogatómuzsikájára nyílik meg a fesztivál, 18.30-kor. (ezt követően a Borházak utcájába és a Maláta térre is elsétál „tárogatni” a vándorzenész).

A szolnoki református egyházközség a nyitott templom programjával várja a fesztivállátogatókat (http://www.tiszaviragfesztival.hu/„ target=”_blank„ ” rel=„nofollow” programok/nyitott-templom-program.html). És hát, Zenekanapé újratöltve: „Csináltad már a Tisza- parton? Itt az ideje!”.

A tavaly indított, hiánypótló Zenekanapé program által akusztikus bemutatkozásra adnak lehetőséget ismert és noname előadóknak, pénteken és szombaton 18 és 21 óra között. A feltörekvő zenekarok, előadók az utcamelódia muzsikusok rutinjával és némi apróval lehetnek gazdagabbak.

A kalap alap! Aprópénzzel bátorítsuk őket a rögös úton! Mindezeken kívül gyermekmegőrző, kerékpártároló, hangfoglaló program és egyéb szolgáltatások fogadják a nagyérdemű fesztiválrajongókat (http://www.tiszaviragfesztival.hu/„ target=”_blank„ ” rel=„nofollow” programok/altalanos-tudnivalok.html).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában