Kiderült, hogy szinte minden megvásárolható a neten, amiért eddig sorban álltunk

Az elmúlt hónapokban leginkább az étel-házhozszállítás és az online bevásárlás erősödött meg a koronavírus-járvány hatására, de voltak olyan bolttípusok is, ahol elsőre nem is gondolnánk online vásárlásra, pedig

az üzlet személyes felkeresését szinte tökéletesen helyettesítő webáruházak állnak rendelkezésre ma már idehaza, ezeken a területeken is.

A virágföldtől akár a 3D nyomtatóig szinte mindent beszerezhetünk az internetről, egész nagybevásárlásokat bonyolíthatunk le otthonról.Ráadásul házhoz is hozzák és fel is cipelik a termékeket, így azzal sem kell bajlódni, az átadás-átvétel során pedig gondoskodnak a vírusfertőzés minimalizálásáról.Minden nagyobb kereskedőnek saját mobilalkalmazása is van, amelyen keresztül nemcsak rendelhetünk, de figyelmeztetnek az akciókra, a segítségükkel nyomon követhetjük a megrendelt áru szállítását és akár reklamációkat is kezelhetünk.

Az online vásárlások kínálata jóval szélesebb, mint egy bevásárlóközponté, hiszen sok hazai és külföldi webáruházból is előnyös árakon vásárolhatunk árut, ezek összehasonlítására pedig árösszehasonlító oldalak állnak rendelkezésre. A mai, korszerű webáruházakból tényleg csak az az egy hiányérzetünk lehet, hogy nem tudjuk megfogni az árut a vásárlás előtt, hiszen pontosan le van írva a termék minden tulajdonsága, általában több oldalról is le van fényképezve az áru, sőt az egyes termékek táblázatszerűen akár össze is hasonlíthatók más hasonló termékekkel. A webáruházakban feltüntetik a termék súlyát, méretét, színválasztékát is, és általában gazdagabb választék áll rendelkezésre, mint egy hagyományos boltban. A legtöbb webáruházban nagyon egyszerű kérdezni a kereskedőktől a felugró csetablakokban, és a legnagyobb durranás, amire a hagyományos boltokban biztosan nem lehet példát találni:

a korábbi vevők értékelik a termékeket és sokszor a kereskedőt is, ami egy fontos támpont lehet a végső döntéshez.

Ha éppen nincs kedvünk főzni vagy étterembe menni, akkor számtalan ételrendelési lehetőség közül választhatunk az interneten, amelynek biztosan van egy éttermi partnere a közelünkben is, így nem kell sokat várni a készétel kiszállítására. A szórólapról telefonon rendelt ételekhez képest az interneten sokkal nagyobb választékkal és akár olcsóbb árakkal találkozhatunk.

A kijárási korlátozások alatt a félelem is otthon tartotta az embereket, de a korlátozások oldásával változatlanul élhetünk a hagyományos bevásárlás interneten intézett, kényelmesebb változatával, hiszen azok a hipermarketláncok, amelyekhez vásárolni járunk, általában több éve működtetnek már házhozszállítási lehetőséget is. Ezek előnye, hogy nem kell elmenni a nagybevásárlásra, nem kell sorbaállni és hazacipelni az árukat, amivel általában órákat spórolhatunk az életünkből rendszeresen. Egyetlen szállítmánnyal a lakásunk ajtajában vehetjük át az árukat, és még az is lehet, hogy olcsóbban jövünk ki a házhozszállítási díjjal együtt, mintha magunk mentünk volna el a hipermarketbe.

De nem csak akkor nem szükséges ma már kimozdulnunk, ha kiürült a hűtő, hanem akkor sem, ha játékra, elektronikai vagy barkácscikkre lenne szükségünk, netán a kertbe szeretnénk gépet vagy szerszámot, kerti eszközöket vásárolni. Ezeknél még kifejezetten hasznos is lehet az online vásárlás, hiszen megoldják a hazaszállítást olyan méretű áruknál is, amit személyautóval szinte lehetetlen hazavinni.

Hasonló helyzettel találhatjuk magunkat szembe sportszer vásárlása során is, amit kényelmesen kiválaszthatunk az interneten és a kereskedők egészen az otthonunkig szállítják a különféle sportszereket, köztük akár a nehezebb szobabiciklit vagy futópadot is.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik a ruhatárukat frissítenék, hiszen egy-egy ruha vásárlása esetében általában kritikus annak felpróbálása. De itt is segíthet az internetes vásárlás, hiszen a boltitól eltérően az internetes vásárlások esetében 14 nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy visszaküldjük az árut, és visszakapjuk a pénzünket, amennyiben nem megfelelő a ruha mérete, vagy csak egyszerűen nem tetszik.Nem számít, hogy kibontottuk, vagy ki is próbáltuk-e, és indokolni sem kell a visszaküldést. A visszaküldés költségét ráadásul átvállalhatja a webáruház. A 14 napos szabály egyébként, – noha leggyakrabban a ruhák és cipők esetében kerülhet sor az alkalmazására -, minden egyes, webáruházból megvásárolt termékre vonatkozik, néhány kivétellel (pl. virágok, romlandó áruk, egyedi igények alapján készült termékek, koncertjegyek, stb.). Lezárt csomagolású hang- és videó anyagokat, szoftvereket is vissza lehet küldeni, de csak a csomagolás megbontása nélkül. Ugyanez a szabály vonatkozik a higiéniai és egészségvédelmi termékekre is (pl. fehérnemű, fogkefe, egészségügyi betét).

Ma már sokkal előnyösebb az interneten vásárolni, mint a korábbi években – sokkal nagyobb választék fogadja a vásárlókat és magas fokú biztonság védi a kártyával fizetők pénzét
Fotó: Shutterstock

Az üzleteken kívül még ezerféle lehetőség vár ránk a neten

De nem csak webáruházakban élhetünk a karosszékes vásárlás előnyeivel. Ahogy a Mastercard kutatásából is kiderült, sokan vettek igénybe új élményeket a bezárkózás idején, így a filmnézést, múzeumlátogatást, de ezek mellett akár egy postai csekk befizetése is lehet olyan feladat, amely – járványtól függetlenül – problémát okoz, hiszen igazodni kell a postai nyitva tartáshoz és sorba is kell állni.

Otthon másodpercek alatt befizethetjük egy sárga vagy fehér csekk ellenértékét bankkártyánkkal az iCsekk nevű mobilalkalmazással, amiért ráadásul még felárat sem kell fizetni, és minden bank kártyájával használható.

De a sárga csekknek vannak modernebb alternatívái is. Sokan nem is tudják, hogy például a közműszolgáltatók applikációiba néhány perc alatt be lehet regisztrálni, onnantól kezdve pedig egyszerűen, egyetlen gomb megnyomásával lehet rendezni a számlákat, bankkártyás fizetéssel. Sőt a program figyelmeztet, ha új számla érkezett, vagy közeleg a befizetési határidő. A legtöbb szolgáltatónál már kérhető az elektronikus számla is, melynél nem is kapunk papír alapú példányt. A fizetés során sok esetben arra is lehetőség nyílik, hogy a kártyát elmentsük, így a későbbiekben tényleg egy gombnyomással befizethetők lesznek a számláink, melyeket magától el is tárol a rendszer, így nem kell kinyomtatnunk és külön eltárolnunk azokat.

A sárga csekk csak egy példa, de valójában számtalan online tanfolyamon vagy előadáson vehetünk részt a neten, amire egyébként személyesen nem lenne lehetőség, vagy akár csoportosan játszhatunk, adakozhatunk is.Vásárolhatunk autópálya-matricát, számtalan mobilappal fizethetünk parkolási díjat, némelyik még magától meg is szünteti a díjszámítást, ha elindultunk az autóval.Ugyanígy megvehetjük a vonatjegyünket vagy a buszjegyünket, közlekedési bérletünket akár már napokkal korábban is az interneten, vagy hívhatunk taxit is, melynek díját szintén az applikációból, bankkártyával egyenlíthetjük ki.


A kártyás fizetések során a biztonság az első

A bankkártyával végzett vásárlásokat, legyen az bolti vagy internetes vásárlás, a készpénzzel ellentétben többféle védelem is óvja.Bár ez ma már nagyon meg van nehezítve, de az interneten végzett esetleges visszaélések során a kártyabirtokosok pénzét a törvény és a banki és kártyatársasági csalásfigyelő rendszerek egyaránt védik.

A fizikai kártya kapcsán fontos, hogy a hozzá tartozó PIN-kódot ne tároljuk a kártya közelében és állítsunk be a bankunknál SMS-szolgáltatást, így minden tranzakciót ellenőrizni tudunk. Online vásárlásnál pedig mindenképp ellenőrizzük, hogy a fizetés titkosított oldalon történjen – a weboldal címe ilyenkor mindig https-el kezdődik és egy zárt lakat ikon jelenik meg a böngésző címsorában.2020-tól minden egyes vásárlási tranzakció után a Mastercard kártyabirtokosok bankjuktól egy 9 karakterből álló titkos kódot kapnak, amelyet a kereskedő weboldalán kell megadni, ez szintén növeli a biztonságot, hiszen enélkül nem mehet végbe a vásárlás.A kód helyett később ujjlenyomatunkkal is fizethetünk majd.

Természetesen a teljes biztonsághoz a kártyabirtokos közreműködése is szükséges. Ezért soha nem szabad elküldeni a bankkártya adatainkat emailben, chatüzenetben, SMS-ben, vagy közösségi médián keresztül senkinek. Ha egy kereskedőnél eltároljuk a kártyaadatainkat a későbbi könnyebb fizetés érdekében, azt valójában nem a kereskedő, hanem a bank tárolja el, a kereskedő nem is láthatja ezeket az érzékeny adatokat és az esetleg ellopott vagy elhagyott számítógépünkről vagy telefonunkról sem férhetnek hozzá a kártyánkhoz idegenek, mert ezek az adatok nem a készülékünkön vannak tárolva.
A bankkártyás fizetésről az elmúlt évek visszaélési statisztikái alapján elmondható, hogy ma már sokkal biztonságosabbnak számít a készpénznél, még az interneten is.

A cikk megjelenését támogatta a Mastercard.

Forrás: Origo gazdaság rovat

Hozzászólások

szinte csoda
Hűtőládába kapaszkodva élt túl három napot egy hajótörött a tengeren
elérte a tavalyi szintet / 10 perce
A kereskedelem kimászott a gödörből a nyáron
A tavaszi visszaesés után a kereskedelem a nyáron elérte az előző év azonos időszakának szintjét.
Gyász
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett, drága jó Férjem, Édesapánk, Nagyapánk, Bátyám ROCKENBAUER LÁSZLÓ 2020. szeptember 4-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Szeretett halottunk búcsúztatására 2020. szeptember 25-én (Pénteken) 13.00 órakor kerül sor a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temető ravatalozójában. A gyászoló család nevében felesége Rockenbauerné Lendvai Ágnes
EMLÉKEZÉS KONYECSNI MIHÁLYRA Ma 21 éve, hogy itt hagyott bennünket, de emléke tovább él szívünkben. Szerettei
Fájó szívvel emlékezünk SZŰCS BALÁZS (anyja neve: Kollár Franciska) halálának 19. évfordulójára. "Telnek a napok, a hetek, a hónapok, hiányzik valaki, aki örökre itt hagyott. Az élet csendesen megy tovább fájó emléked elkísér egy életen át." Szerető felesége, lánya, veje, menye és unokái Tiszaföldvár
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesapánk, Nagyapánk, Sógorunk ID. FARKAS KÁROLY életének 78. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 24-én 10.00 órakor a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temető ravatalozójában lesz. Kérjük részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Szeretett halottunk hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomba. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GAZDAG JÁNOSNÉ (született: Vitóris Terézia) 95 éves korában, 2020. szeptember 15-én elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 22-én 9.45 órakor lesz a besenyszögi fenti temetőben. A gyászoló család Elízium Kft.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ULVICKI MIHÁLY 35. életévében tragikus hirtelenséggel 2020. szeptember 9-én elhunyt. Szerettünktől 2020. szeptember 21-én 14.30 órakor veszünk végső búcsút a szolnoki Kőrösi úti temetőben. A gyászoló család
A gyászoló család mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ISTVÁN (Szimat) ny. törzszászlós 2020. szeptember 5-én, éltének 81. évében elhunyt. Drága szerettünktől 2020. szeptember 22-én 13.00 órakor veszünk végső búcsút a szolnoki római katolikus temető ravatalozójában, katonai tiszteletadással
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KUPECZKI KÁROLYNÉ (született: Kiss Irén) életének 69. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 22-én 14.30 órakor a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben lesz. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. " Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZMELÓ LAJOS a VCSM volt dolgozója, 67 éves korában csendben megpihent. Szeretett halottunktól a rákóczifalvai temetőben veszünk búcsút 2020. szeptember 21-én 11.00 órakor. Ezúton köszönjük azoknak, akik osztoznak fájdalmunkban
Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy PINKÓCZI SÁNDORNÉ született Feith Julianna a család Mamija 79 éves korában, 2020. szeptember 11-én örökre megpihent. Végső búcsút veszünk tőle 2020. szeptember 18-án (Pénteken) 13.00 órakor a jászkarajenői köztemetőben. Kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Köszönetünket fejezzük ki együttérzésükért. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS BALÁZS FERENCNÉ (született: Dóczi Éva) Édesanyánk halálának 29. évfordulójára és Édesapánk BALÁZS FERENC halálának 1 hónap 11 napja emlékére. Nyugodjatok békében. Gyászolja: lányai, vejei, unokái és családjaik.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GÉCZI ATTILA (1960.04.20.) életének 61. évében csendben megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 17. 10.00 órakor a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temető ravatalozójában lesz. Kérjük részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS MAJOR JÓZSEF (1965-1999) halálának 21 évfordulójára. "Mint gyertyaláng lobban el az élet gyors folyóként suhannak az évek míg fájó emlékként a múlt dereng, de a szívünk soha nem felejt. Hiába borul rád már 21 éve a temető csendje Szívünkben élsz mindörökre." APU, ANYU, Krisztina, Marietta
Fájdalommal tudatjuk, hogy ID. MOLNÁR JÁNOS életének 81. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 18-án 14.00 órakor lesz a törökszentmiklósi református temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik ÖZV. SZTANKÓ JÓZSEFNÉ temetésén megjelentek, részvétükkel, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Külön köszönjük a szolnoki Hetényi Géza Kórház érsebészeti osztály orvosainak, nővéreinek, összes dolgozójának, Dr. Petkes Gergely főorvos, Dr. Szóró Magdolna háziorvos, Takácsné Jutka nővér odaadó és lelkiismeretes munkáját. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatom, hogy férjem ANDRÁSI GYÖRGY gyémántdiplomás gépészmérnök, méltósággal viselt hosszan tartó betegség után, 2020. szeptember 10-én, 87 éves korában örökre megpihent. Búcsúztatása a szolnoki Szent József Templomban (Eötvös tér 7) lesz 2020. szeptember 19-én 11.00 órakor. Részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton köszönjük azoknak, akik osztoznak fájdalmunkban. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy PATAI DEZSŐNÉ (Krizák Katalin) életének 82. évében örökre megpihent. Búcsúztatása 2020. szeptember 16-án 13.00 órakor a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben lesz. Gyászoló család
EMLÉKEZÉS KARKUS ISTVÁNNÉ (született: Szőke Mária) Könnyek között írom e sorokat, sajnos már csak így köszönthetem a névnapodat. Ez alkalomból a temetőbe hozzád érkezem, a kezem virággal, a szívem bánattal van tele. A virágokat a vázába elhelyezem, olvashatom a hozzád írt idézetem és a 49 boldog évre emlékezem, és a szememet törölgetem. Az elvesztésedet nagyon nehezen viselem. Nem tudok mit tenni, az emlékeddel élek. Sokkal többet értél nekem, mint hogy én rád ne emlékezzek. Amíg élek én téged feledni nem tudlak, de nem is akarlak. Szeretnélek ölelni, de nem ér el karom. Amíg tudom díszítem sírodat, ez a rózsa amit rávésettem, az soha el nem hervad. Könnyek nélkül élni könnyebb volna, letörölnék minden könnyet, de a könnyek újra jönnek, nem száradnak fel, amíg élek. Szerető férjed
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik DEÁK JÁNOSNÉ MARIKA temetésén megjelentek, részvétükkel, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Külön köszönjük Szolnok Város Önkormányzatának és a Pietas valamennyi dolgozójának, hogy gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS CSEH IMRÉNÉ (született: Holló Mária) (1934-2007) volt jászladányi lakos halálának 13. évfordulóján. "A te szived már nem fáj, de a miénk vérzik, mert a fájdalmat az élők érzik." Köszönöm a boldog 40 évet Szerető férjed Imre, Szolnok Lányod Éva, férje József, Parád Unokád Flóra, párja Norbi, Budapest
szép barátok / 1 órája
Mostantól könnyebben sminkelhetjük magunkat Rachel Greennek
Galériával / 1 órája
Ünnepélyes keretek között adtak át tíz kormányablakbuszt Szolnokon
Hartai Gergely
Burkolatjavítás / 1 órája
Újraaszfaltozták a főutat Zagyvarékason
Munkatársunktól
Valahol Európában... / 1 órája
Pucér felnőttek okítják a gyerekeket egy tévéműsorban (videó)
cipőlelet / 1 órája
Több száz éves lábbelit mentettek meg a szolnoki múzeum régészei
Hartai Gergely
újra csillogó ékszerek / 1 órája
Pofonegyszerű konyhai praktikával varázsolhatja fényesre a megfakult ezüstöt