Hirdetés

2020.02.28. 11:00

Környezetbarát, zöld várost építenek Tiszafüreden

Napjaink egyik meghatározó témája a klímaváltozás, a környezetvédelem, és a globális felmelegedés. Mindenki a saját szintjén tehet a nemkívánatos tendenciák megfordításáért. Tiszafüred legyen zöld város! Ezzel a felszólítással látott munkának a 2019. októberében megválasztott önkormányzat.

Ujvári László

A Nyitnikék Óvoda apróságai haltáppal töltött kenyértortákat bocsátottak vízre, így ünnepelték a Tisza élővilágát

Fotó: Ujvári László

Megújuló energia

Néhány évvel ezelőtt a Benedek Gábor Városi Sportcsarnok tetején jelentek meg az első napelemek, melyek azóta gombamód elszaporodtak a közintézményeknél.

– A város építése és fejlesztése közben szem előtt tartjuk a környezetbarát, megújuló energiákat, és próbáljuk széles körben alkalmazni – mondta Ujvári Imre polgármester. Példaként említette a nemrég átadott új piaccsarnokot és a mellette épülő egészségügyi központot. Mindkét ingatlan energiaellátását napelemrendszer fogja biztosítani, de a szabadstrand új főépülete sem fog kilógni a sorból.

– Rendkívül sok elmaradása, pótolni valója volt 2014-ben ezen a téren Tiszafürednek. Ma már rá sem lehet ismerni a város középületeire. Persze van még dolgunk – magyarázta a településvezető.

Nagyon fontos lépés volt az az energetikai korszerűsítést támogató projekt, melyben 2018-19-ben három közintézmény életében történt jelentős előrelépés. (Városháza, Kovács Pál Művelődési Központ, Kuthy Elek Egészégügyi Intézmény)

Még 2019-ben három közintézmény tetejére kerültek napelemek, például a város emblematikus épületének számító Városházára
Fotó: Ujvári László

A korszerű technológiák alkalmazásának két oka van, egyik a környezettudatosság, másik a költséghatékonyság. Az újonnan épülő és tervezés alatt álló épületekkel folyamatosan nő az önkormányzat fenntartásába tartozó ingatlanok száma, ami új munkahelyekkel és egyéb kiadásokkal jár. Fontos, hogy hosszútávon fenntarthatók legyenek ezek az intézmények, melynek alapfeltétele a költség- és energiahatékony működés.

– Ezt szolgálta a város egészségügyi rendszerének átszervezése is – jegyezte meg Ujvári Imre.

Zöld felületek megóvása

Természetesen a környezettudatosság nem merül ki a megújuló energia széleskörű alkalmazásában. Úgy tervezték meg az éppen kivitelezés alatt álló tendereket, hogy azok minél kisebb zöld felületet vegyenek el a várostól. A szabadstrandon például régi, elbontott épületek helyén fog állni egy új ingatlan, de az új piaccsarnok és orvosi rendelő is régi aszfaltozott felület helyén épült.

– Sok kérdést kaptunk, hogy az új rendelőt miért nem a régi mellé építettük. Vannak, akik ez köré hisztérikus kampányt próbáltak építeni, megfeledkezve arról, hogy ez esetben egy kisebb erdőt kellett volna kivágni és egy játszóteret megszüntetni – hangsúlyozta.

Az elmúlt években előfordult, hogy fákat kellett kivágni, de azok elsősorban elöregedett, balesetveszélyes fák voltak. Nem egy esetben az évtizedeken át elhanyagolt fák gyökérzete megrongálta a földben húzódó közműveket, lombkoronájuk az úttest felé nőtt, viharok idején pedig hatalmas, száraz faágak estek olyan területre, ahol személyi sérülést, anyagi kárt okozhattak volna.

Az idén februárban átadott új piaccsarnok energiaellátása is környezetbarát módon történik
Fotó: Ujvári László

Az új főtér kialakítása sem számol fel zöld felületet a belvárosban, hanem a régi vásárcsarnok aszfaltozott parkolója helyén történik térkövezés. A polgármester kiemelte: a Nemzeti Étteremnél épülő új forgalmi csomópont sem az ott lévő park helyén, hanem az elbontott önkormányzati ingatlan területén lesz kialakítva.

– Fontos megjegyezni, hogy az említett parkban van néhány elöregedett, a közlekedésre veszélyes fa, melyek sorsáról szakértők fognak dönteni – tudtuk meg.

Faültetés

A Tiszafüred legyen zöld város célkitűzés másik pillére, hogy az önkormányzat intenzív fásítási programot indít. Már az elmúlt öt évben is több száz fát ültettek a város különböző pontjain, de a jövőben még többet fognak.

– Az önkormányzat saját költségvetésből ezres nagyságrendben tervez fákat ültetni, melyet már tavasszal elkezdünk – mondta a polgármester. Ehhez tartozik, hogy az idei évtől minden tiszafüredi újszülött után egy fát ültetnek. Ez nemcsak tisztelgés a családok előtt, hanem egyfajta gesztus azt illetően, hogy az utókornak minél több fa biztosítsa a friss levegőt.

Szemléletformálás

A megújuló energiák használata, a zöld felületek megújítása, valamint a tervezett faültetési program mellett nagy hangsúlyt kap a környezettudatos nevelés. Jelentős fejlesztés, korszerűsítés zajlik a Tisza-tavi Regionális Hulladékkezelő Központban, emellett városszerte gombamód szaporodnak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek.

– Fontosnak tartjuk a szemléletformáló programokat. Minden évben indítunk az NHSZ Tisza Nonprofit Kft-vel közösen óvodás és általános iskolás korú gyermekek számára – fejtette ki Ujvári Imre. – Nagy örömünkre a megyei önkormányzat is több ilyet indított az elmúlt években. Ezek közül kiemelném a Tiszta tó a Tisza-tó programot – folytatta.

A Nyitnikék Óvoda apróságai haltáppal töltött kenyértortákat bocsátottak vízre, így ünnepelték a Tisza élővilágát
Fotó: Ujvári László

Ugyanakkor nemcsak az önkormányzat, hanem annak intézményei is képviselik ezt a szemléletet. Hosszú évek óta környezettudatos nevelés zajlik az Örökös Zöld Óvoda címet birtokló Nyitnikék Óvodában, valamint a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskolában.

– Az állatok, növények megismerését, megvédését érzelmi oldalról közelítjük meg, így próbáljuk a gyerekekhez közelebb hozni az élő természetet. A zöld ünnepek előkészítése, megünneplése kiemelt helyen szerepel a programunkban – mondta Muliter Szilvia óvodavezető.

Sokat járják a természetet, igyekeznek megünnepelni a környezettudatossághoz köthető világnapokat. Közös programokat szerveznek a szülők bevonásával és szelektív hulladékgyűjtéssel, újra hasznosítással óvják a környezetet.

Állatvilág

Tiszafüreden létesült Kelet-Magyarország első kutya fürdőhelye, kialakítás alatt áll egy hozzátartozó négylábú játszótér is. Emellett az önkormányzat igyekszik jó példával elől járni, tavaly meghirdették a Fecskebarát Tiszafüred programot, mely keretében mű fecskefészkeket fognak telepíteni az önkormányzati intézmények, ingatlanok környékén.

– Mindezt kulturált módon, hogy az oda költöző fecskék ne rontsák a felújított épületek állagát, ezért a fészkek alá fecskepelenkát helyezünk majd ki – hangsúlyozta a polgármester.

Így szeretnék elősegíteni a Tiszafüred és a Tisza-tó környékén őshonos molnárfecskék visszaköltözését a térségbe. Ez összhangban áll azzal a kormányzati intézkedéssel, melyben kétszáz mű fecskefészket fognak telepíteni a hamarosan elkészülő Tiszafüred-Poroszló közötti kerékpáros híd környékén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában