hirdetés

2021.05.31. 00:00

Milyen szempontok szerint érdemes válogatni az akciós kamatozású lekötött bankbetétek között?

PR cikk

Kezeljük okosan megtakarításainkat

Forrás: pexels.com

 

Kezeljük okosan megtakarításainkat
Fotó: pexels.com

Amennyiben rendelkezünk némi megtakarítással, és rövid távon tovább növelnénk ennek összegét, érdemes elgondolkodnunk bankbetét lekötésében. A piacon számos lehetőség áll rendelkezésünkre, akár 2-6 hónapos lekötési idővel is. Nézzük meg, hogy milyen akciós betétekkel találkozhatunk, és ezeknek milyen feltételeik lehetnek.

Megújuló/ folyamatos betétlekötés

Biztosan ismerősen cseng a megújuló/ folyamatos betétlekötési lehetőség. Ennek lényege, hogy bármilyen futamidőre (2, 3, 6, 12 hónap, stb.) is kötjük le megtakarításunkat, a lekötés egészen addig újra és újra megújul, amíg erről másképpen nem rendelkezünk.

Ahhoz, hogy a betéti kamat jóváírásra kerüljön bankszámlánkon, a futamidő végéig nem szabad feltörnünk a betétet. Máskülönben elveszítjük a kamatot.

Amennyiben a lekötött összegre jó ideig nem lesz szükségünk, választhatjuk a kiszámítható, megújuló betétlekötési lehetőséget. Ez annyit jelent, hogy bár a lekötésnek van fordulónapja, ennek elérkezése után a pénzösszeg automatikusan újra lekötésre kerül. Bár a megújulás után számos bank valamivel kisebb kamatot számol el, mint az első időszakban, ez egy kiszámítható konstrukció, ami nem jár extra teendőkkel.

Lekötött betét új pénzösszegre

Ha bizonyos feltételek teljesítését vállaljuk a lekötött betét mellett, számos banknál magasabb kamatot kaphatunk. Ilyen lehetőség, ha új pénzösszeg érkezik a bankszámlánkra, és azt kötjük le. Az új pénzösszeg nagyságának meghatározása bankonként változhat, a feltétel általában a banknál lévő ügyfélpénz állományának hirdetményben feltüntetett fordulónapon mért változása, a bankszámlára érkező új összeg következtében. Kritérium, hogy ez nem lehet saját számláink közötti átvezetés, hanem kívülről kell érkeznie.

A legtöbb banknál a leköthető új pénz összegét netbanki vagy mobilbanki applikációs felületen is elérhetjük. Akkor sem ér bennünket hátrány a kamat százalékát tekintve, ha lejárt a betétlekötésünk. Sok banknál van ugyanis lehetőség arra, hogy egyéb, például forgalomhoz kötött feltételek teljesítése mellett újra akciós kamathoz jussunk.

Akciós betét lekötés online laptopról
Fotó: unsplash.com

Lekötött betét aktív számla használattal

Egyik gyakori feltétel havi szintű jóváírás teljesítése bankszámlánkon. Sokszor a rendszeres jövedelem az elvárt, ilyen lehet például a munkabér vagy nyugdíj érkeztetése. Arról, hogy pontosan milyen jóváírást fogad el a bank, és azt milyen összegben kell teljesíteni, minden esetben győződjünk meg a hirdetményből, vagy kérjünk tájékoztatást banki ügyintézőnktől.

Találkozhatunk olyan konstrukcióval is, ahol aktív kártyahasználatot várnak el az akciós kamatért cserébe. Vagyis figyelemmel kell kísérnünk, hogy minden hónapban teljesüljön a bankkártyával történő vásárlásaink száma, vagy összege, attól függően, hogy mi a pontos elvárás.

Nem ritka az sem, hogy a bank bizonyos számú tranzakció teljesítését várja el havonta, mint például egyedi vagy rendszeres átutalási megbízások, csoportos beszedések teljesítése.

Lekötött betét aktív mobilbank használattal

Izgalmas lehetőség lehet egy bank új digitális eszközének kipróbálása is az akciós kamatért cserébe. A piacon találhatunk olyan bankot, ahol mobilbanki app letöltésért és aktiválásért cserébe, piaci átlag feletti kamatot kaphatunk. És ki tudja, ha már kipróbáltuk az applikációt, talán a betétlekötés után is megkedveljük az új felületet.

Az előzekből is látható, hogy csak rajtunk múlik, hogy a kényelem a fontos számunkra, vagy pedig vállaljuk, hogy rendszeresen teljesítünk bizonyos feltételeket a magasabb kamatért. Minél aktívabb banki használatot vállalunk tehát, a betét lekötésből származó nyereségünk is annál magasabb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában