hirdetés

2020.12.22. 13:32

Mitől etikus a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíj-előtakarékosság fontossága ma már szinte magától értetődő, mégis sokan halogatják a döntést. A nyugdíjbiztosítások népszerűsége pedig önmagában még nem elég meggyőző erő, főleg úgy, hogy számos tévhit is kering erről a megtakarítási típusról – itt az ideje tehát, hogy tisztán lássunk.

PR cikk

Forrás: pixabay.com

Az anyagi biztonság egész életünkben fontos, ezért érthető, ha nyugdíjas éveinket sem úgy szeretnénk emlékezetessé tenni, hogy folyamatosan pénzügyi problémákkal küzdünk.

De vajon mi kell ahhoz, hogy a korábban megszokott életszínvonalunkat idős korunkra is fenntarthassuk, és ne kelljen aggódnunk sem a számláink, sem a gyógyszereink kifizetése miatt?

Mindössze annyi, hogy időben elindulunk az öngondoskodás és a nyugodt jövő útján, amelyhez egy nyugdíjbiztosítás remek iránytű lehet – amennyiben nem árnyékolják be a döntésünket a költségekkel és a biztonsággal kapcsolatos tévhitek és félelmek.

Le a tévhitekkel!

Az egyik lánc, ami sokakat visszaránt a megtakarítás megkezdése előtt, az a vagyonuk elvesztésétől való félelem.

A magánnyugdíjpénztári számlák államkasszába történő beolvasztása után pedig még akár jogosnak is érezhetjük azt az aggodalmat, ha nem lenne egy nagy különbség a MANYUP és a nyugdíjbiztosítás között.

A magánnyugdíjpénztár ugyanis az elnevezése ellenére nem egy privát megtakarítás volt, ide csak átcsoportosították a bruttó bérünkből levont nyugdíjjárulék egy részét. Ez volt ugyanis az állami nyugdíjrendszer egyik pillére.

A nyugdíjbiztosítást azonban a már leadózott, nettó bérünkből fizetjük, így az itt gyűlő pénzre a kedvezményezetten kívül senki, tehát az állam és az adóhivatal sem teheti rá a kezét.

A nyugdíjas éveinkre gyűjtögetett pénz akkor is biztonságban van, ha például vagyonmegosztási perünk van folyamatban, és nem érintheti inkasszó sem.

A lényeg tehát röviden annyi, hogy ezzel a megtakarítási formával egészen egyszerűen nem történhet meg ugyanaz mint a MANYUP-pal.

Van azonban még egy tényező, amely nagy visszatartó erő lehet. Mégpedig a magas – pontosabban a magasnak vélt – költségek.

Korábban valóban jellemző volt a biztosítások világában, hogy egyes termékek az átláthatatlan – és gyakran rejtett – költségek miatt végül sokkal drágábbnak bizonyultak, mint amivel a szerződéskötés pillanatában számoltunk.

Ráadásul két különböző konstrukció között fényévnyi távolságok voltak az összes kiadás és az elérhető vagyon tekintetében. Ez röviden annyit tesz, hogy elképesztően könnyű volt rosszul választani.

Ha pedig az ügyfelek úgy érzik, hogy mindig ők húzzák a rövidebbet, akkor bizony hamar elveszik a bizalom, még egy alapvetően jó megtakarítási lehetőség esetében is. A fentiek miatt tehát már nagyon ráfért a piacra egy alapos megregulázás.

Fotó: pixabay.com

Így lett etikus egy nyugdíjbiztosítás

A biztosításokba vetett bizalom visszaépítésének első lépcsőfoka a TKM bevezetése volt. A titokzatosnak tűnő betűhalmaz jelentése teljes költség mutató, célja pedig az, hogy a felmerülő költségeket átláthatóvá, a különböző termékeket pedig könnyen összehasonlíthatóvá tegye.

A következő szint, amikor már kötelezővé is tették minden intézmény számára a TKM kiszámítását és feltüntetését, az egyes tételek nevét pedig egységesíteni kellett – eltűntek tehát a kacifántos nevekkel való trükközések.

A TKM mértéke ráadásul maximálva is van, így sikeresen megakadályozhatók a tisztességtelen ajánlatok.

A biztosítóknak tehát jelentősen át kellett szabniuk az általuk kínált megtakarításokat, a piac pedig szépen és látványosan elkezdett kitisztulni.

Ezt a mérföldkövet nevezzük etikus életbiztosítási szabályozásnak, amely 2017-től lépett életbe, és ezzel tulajdonképpen átláthatóbbá és ügyfélbarátabbá tették a kínálatot, az indokolatlanul drága és alacsony minőségű termékek pedig kikoptak a

palettáról.

Így már elmondhatjuk, hogy igazán etikussá váltak a nyugdíjbiztosítások, és még sosem választhattunk ennyi jó nyugdíjmegtakarítási lehetőség közül, mint napjainkban.

Más tényezőket is érdemes figyelembe venni

Ha már ledöntöttük magunkban a félelem szobrait, álljunk meg még néhány perce, mielőtt rohannánk szerződést kötni! A TKM ugyanis még nem minden.

Azzal, hogy százalékban kifejezve látjuk egy termék teljes költégének várható mértékét, valóban könnyebb eldönteni egy biztosításról, hogy az drága ajánlatnak számít-e, azonban nem feltétlenül a legalacsonyabb mutatóval rendelkező konstrukcióval járunk a legjobban – hiszen akkor minek lenne ennyi féle lehetőség?

Először is, a TKM csupán egy átlagos példával kiszámolt szám, a valóság tehát sok esetben eltér ettől. Ráadásul, az évek során a “fejnehéz” költségszerkezet miatt – az elején magasabb költséget vonnak el, amit hosszú távon fokozatosan kompenzálnak – a költségek nem egyenletesen oszlanak meg a teljes futamidő alatt.

Vagyis, ha a nyugdíjkorhatár eléréséig benntartjuk a pénzünket, még hűségbónusszal is jutalmaznak minket – nem is beszélve az évente igényelhető adóvisszatérítésről, amellyel akár évi 130 ezer forint pluszt is zsebre vághatunk.

De nem hagyhatjuk ki a döntésből a kiszemelt termékkel elérhető hozam nagyságát, a szerződési feltételeket és a rugalmasságot sem.

A mi kezünkben van a döntés

Összességében elmondható, hogy a három megtakarítási típus – vagyis az Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP), a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás – közül egyértelműen a biztosítók által kínált lehetőség a

legmodernebb konstrukció, amellyel extra szolgáltatásokhoz, bónuszokhoz és egy remekül személyre szabható termékhez juthatunk.

A bőség zavara, vagyis a több tucatnyi különböző konstrukció miatt azonban továbbra is joggal érezhetjük, hogy nem könnyű a döntés.

Elhamarkodottan választani valóban nem éri meg, független tanácsadói segítséget kérni viszont annál inkább. A Nyugdíj Másképpen szakértői azt tanácsolják, hogy alaposan fontoljuk meg a döntést, amelybe bátran vonjunk be egy szakértőt.

A számunkra legideálisabb lehetőség megtalálása ugyanis egy tetszetős végösszeget, és egyben egy boldog, anyagi biztonságban eltöltött nyugdíjas életet jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában