szponzorált tartalom

2020.09.14. 16:11

Online térbe költözött a MVM ZENERGIA

Az ötödik éve nagy népszerűségnek örvendő MVM ZENERGIA a koncertsorozat idei előadása az online térbe került. A Müpa adott otthont a hangversenynek és a látványos fényfestésnek, a közönség pedig otthonából követhette hét világhírű, korábbi Junior Prima díjas magyar művész produkcióját.

Forrás: MVM

Sok korábban nem tapasztalt kihívás elé állította az idei év a kulturális életet, a művészek elvesztették a közvetlen kapcsolatot a közönséggel: miként az MVM ZENERGIA koncert fellépői fogalmaztak, kiéhezve várták a próbákat, a kamarazenélést, a fellépést.

Fotó: MVM

Az idei fellépőket az köti össze, hogy mind a heten egykori Junior Prima Díjazottak, akik a díj odaítélése óta mára a világ legelismertebb művészei közé emelkedtek. Az MVM a koncert teljes jegybevételét megduplázta és a teljes összeget idén is jótékony célra ajánlotta fel, a közönségszavazás eredményeként az összeget a Csalogány EGYMI kapja meg.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész szólódarabjai mellett hat nemzetközileg elismert magyar zeneművésszel: Várdai Istvánnal (cselló), Boldoczky Gáborral (trombita), Pusker Júliával (hegedű), Csáki Andrással (gitár), valamint Horti Lilla és Szegedi Csaba operaénekesekkel lépett fel.

Balázs János elmondja, valóban ki kellett most lépniük a művészeknek a komfortzónájukból. – Az MVM ZENERGIA koncertet a korábbi években a Bazilika előtt a Szent István téren rendezték meg, ahol tízezer ember hallhatta a művészeket. Meg kell látni az online koncertezésben azt az előnyt, hogy kitárult a lehetőség az egész világ előtt, sokkal több nézőhöz eljuthat. Nagy volt az érdeklődés a koncert iránt, Junior Prima díjas művészekkel lépek fel, akik már bizonyították a tehetségüket. Az üres Művészetek Palotájában koncertezni úgy, hogy nincsenek jelen a nézők, viszont élőben nézik, ez ugyanolyan adrenalinlöketet ad mindannyiunknak, mint az első alkalommal. Egy életre megmaradt bennem ez első, öt évvel ezelőtti MVM ZENERGIA koncert a Bazilika előtt, amikor kiálltam a színpadra a tízezres közönség elé. Azt hiszem, valami hasonlót fogunk érezni mi is, művészbarátaimmal, és persze reménykedünk, hogy egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz ez az online koncert. A koncertet kísérő fényfestés tekintetében a Művészetek Palotájában több a lehetőség, mint a Bazilika előtt, teljesen más, komplex, filmhez hasonló vizuális élményt élhetnek át a nézők. A taps ugyan elmarad, de valószínűleg érezni fogjuk a nézők jelenlétét. Balázs János bizakodó az őszi szezont illetően, az óvintézkedések mellett talán megtarthatók a koncertek, de ahogy fogalmazott, a művészeknek most el kell tekinteniük attól, hogy több ezer ember előtt játszanak.

Fotó: MVM

Horti Lilla operaénekes Kodály: A csitári hegyek alatt feldolgozását énekelte, majd a Granada duett című dalt Szegedi Csabával duettben, Csáki András gitárművész kíséretében. Horti Lilla arról beszélt közvetlenül a koncert előtt, mennyire boldog volt, hogy újra zenélhet, újra találkozhat a zenésztársakkal. – Visszakaptuk a napjaink értelmét, amiért eddig is dolgoztunk. A zeneművészek hasonlóan készülnek, mint a sportolók, a formát időzíteni kell, most végre megint lehet terveket szőni, ha nem is hosszabb távra. Minden kollégám arcán nagy örömöt látok, hogy végre újra lehet koncertezni, a legkiválóbb művészek szemében is ott látom az izgalmat, a boldog könnycseppet, hogy végre csinálhatjuk. Nem számít, ha kevesebben is ülnek a nézőtéren, de végre adhatunk. A közönségnek szüksége van arra, hogy elmerüljön a művészetben. Az emberek gyakran észre sem veszik, mennyi művészetet szívunk magunkba, most tűnik fel, amikor jóval kevesebb a lehetőség – tette hozzá a művész.

Az MVM ZENERGIA koncertek célja, hogy népszerűsítsék a komolyzenét. Horti Lilla szerint nagyon fontos, hogy közelebb vigyék a klasszikus zenét az emberekhez, nem csak a kifejezetten műértő közönséghez. Az MVM ZENERGIA koncert sokszínű műsora pont ezt a célt szolgálja, ő maga is két egészen más stílusú és hangulatú dalt énekelt. Bizakodó a fiatal művész, tele a naptára az őszi-téli időszakban, reméli, a pandémia nem írja felül a terveket, és sok hasonló élményben lesz része a zeneszerető közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában