HIRDETÉS/JÁSZKUNSÁG

2018.09.14. 11:25

Pályakezdőként is versenyképes fizetés? A seregben lehetséges!

A hivatásos és szerződéses katonai szolgálattól az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatig több izgalmas életpályát ajánl megyénkben is a Magyar Honvédség.

Szoljon.hu

Forrás: Beküldött fotó

Horváth Péter tartalékos őrvezető idén érettségizett, de már túl van az önkéntes területvédelmi tartalékos felkészítés több modulján. Őt kérdeztük, mi sarkallta arra, hogy katonának álljon?

– Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer katona legyek. A 18. születésnapomat követően rögtön jelentkeztem is önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra, amit a tanulás mellett, diákként is vállalhattam.

– A felkészítést a lakóhelyemhez közel, Szolnokon tartják, ráadásul hétvégente, az évi 20 napot több részletre elosztva, így gyakorlatilag szabadidőmben válhattam katonává. Nekem fontos és jó érzés, hogy a barátaimmal együtt teljesítek szolgálatot.

– Többen is vannak, akikkel már korábban együtt sportoltam vagy iskolából való a barátság, de van, akivel itt ismerkedtem meg. Így még több közös élményünk van és a kapcsolat sem szakad meg a kiképzés után.

– Mi a dolga a kiképzett területvédelmi tartalékosoknak?

– Az önkéntes területvédelmi tartalékosok saját környezetük, járásuk, megyéjük védelmét erősítik: többek között veszély- és katasztrófahelyzetben, például árvízi védekezésnél vehetők igénybe. A feladataink közé tartozik továbbá katonai rendezvények biztosítása és a toborzás is.

– A katonai szolgálat során szerzett élményeiről mesélne olvasóinknak kicsit bővebben?

– Első benyomásaimat természetesen az alapfelkészítésen szereztem. Nyolc modult teljesítettem már és megkaptam a behívóparancsomat az utolsó két modulra. A szeptember 21-én kezdődő foglalkozásokat is nagyon várom, hiszen ekkor kerül sor az első éleslövészetre is.

– Az eddigi képzés során elsajátítottam a lehetséges katonai feladataim végrehajtásához szükséges alapokat. Mindezek mellett számos olyan ismeretet szereztem, amely a hétköznapi életben is jól alkalmazható.

– Ilyen például az elsősegélynyújtás vagy a katonai tereptan. Különösen nagy élményt jelentett számomra a V4 országok közös gyakorlata. Ezen a részvétel nem volt kötelező, az önként jelentkezők közül választották ki azokat, akik csatlakozhattak a visegrádi országok különleges műveleti erőinek hadgyakorlatához.

– A speciális felkészítést követően egy „helikopteres bevetésen” vettünk részt, ahol átélhettem, hogy milyen is igazi harcoló katonának lenni.

– Ez egy önkéntes szolgálat, de jár ezért valamilyen ellentételezés?

– Igen, jár! Tartalékosként szerződéskötési, illetve rendelkezésre állási díjra, valamint a felkészítések és egyéb szolgálat idején időarányos illetményre is jogosultak vagyunk. Ez az összeg egy év alatt akár többszázezer forint is lehet – magyarázta az előnyöket Horváth Péter.

Horváth Péter tartalékos őrvezető.
Fotó: Beküldött fotó

A tartalékos szolgálat jó lehetőség arra, hogy megismerkedjenek az emberek a katonák mindennapjaival, majd szerződésesként folytassák karrierjüket.

Erre szolgál jó példával Abonyi Szilvia szerződéses őrmester, aki szintén tartalékosként kezdte katonai pályafutását, és ma már a szolnoki toborzó iroda munkatársa. Őt kérdeztük a pályájáról.

– Igazából már a középiskolában vonzóvá vált számomra a honvédség, ugyanis a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Építőipari és Faipari Tagintézményében volt lehetőségem arra, hogy katonai alapismereteket tanuljak.

– Ezt követte az önkéntes tartalékos szolgálat, majd rájöttem, hogy ez az én utam, és szerződést kötöttem.

– Mi volt a legfontosabb Önnek, amikor a honvédség mellett döntött?

– A hazaszeretet mellett fontos volt számomra, hogy a Magyar Honvédség szerződéses szolgálata stabil, biztos megélhetést, kiszámítható életpályát és karrierlehetőséget jelent. Ezekkel a kedvező körülményekkel manapság már ritkán találkozhatunk a civil életben.

– Miért ajánlaná a katonaságot az Ön korosztályának, a mai fiataloknak?

– A munkavégzés rendkívül változatos, hiszen a sereg a szakmák széles palettáját tartalmazza. A Magyar Honvédségben ráadásul munkaidőben is számos sport gyakorolható.

– Mindezek mellett pedig nem elhanyagolható, hogy az érettségivel rendelkező katonák kezdő alapfizetése havonta legalább bruttó 256 ezer, nettó 170 ezer forint, de az alapfokú végzettségűek pénze sem lehet kevesebb bruttó 213 ezer, azaz nettó 141 ezer forintnál.

– A jövedelem a seregben eltöltött évek folyamán növekszik, hiszen a „ranglétrán” való előrehaladás ezt garantálja.

– Az alapfizetés mellett étkezési és utazási támogatásban is részesülnek a katonák, illetve a bért számos plusz juttatás, pótlék, valamint az esetleges többletmunkákért, gyakorlatokért, határvédelemért, külföldi szolgálatért járó kifizetés növelheti – jegyezte meg Abonyi Szilvia.

Abonyi Szilvia őrmester.
Fotó: Beküldött fotó

De vajon mennyire népszerű ma a katonaság? Erről a szolnoki 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnokát, Almási László őrnagyot kérdeztük.

– A Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatója. Kiszámítható, biztos jövőt, megélhetést és anyagi hátteret, követhető pályaképet jelent az elhivatottaknak.

– Ez nem csak a tisztességes fizetést foglalja magába, hanem az egészségügyi ellátást, lakhatási, élelmezési, ruházati támogatásokat, rekreációs és üdülési lehetőségeket is az állomány és sok esetben családtagjai részére is.

– A honvédség kiemelt figyelmet fordít a felkészítésére, kiképzésre és továbbképzésére: a szerződéses katonai szolgálat időtartama alatt új ismereteket és szakképzettségeket szerezhetnek a fiatalok. A honvédség támogatja a katona munkaköréhez szükséges tanulmányait, elősegíti az élethosszig tanulást, ezzel is hozzájárulva az előmenetelhez, a személyes fejlődéshez.

– Kiemelt figyelmet fordítunk a fizikai állapot, az edzettség magas szinten tartására is. Úgy gondolom, hogy mindezen elemek hozzájárulnak ahhoz, hogy megyénkben a katonai pálya mindig is kedvelt volt. A Szolnokon található katonai szervezetek kiemelkedően népszerűek.

– Ugyanakkor például Kunszentmártonhoz a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közelebb helyezkedik el, mint a megyeszékhely, ezért szeretnénk, ha a megye déli településein lakók felfedeznék maguknak ezt az alakulatot.

Almási László őrnagy.
Fotó: Beküldött fotó

Természetesen a szolnoki toborzó irodában bármely katonai szervezethez lehet jelentkezni: most például kimondottan várjuk azokat a jelentkezőket, akik Budapesten, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandárhoz tartozó Honvéd Palotaőrség, a Honvéd Koronaőrség, illetve a Honvéd Díszzászlóalj állományában szeretnének szolgálni.

És azt is fontos tudni, hogy C-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők részére gyakorlatilag bármely katonai szervezetnél találunk beosztást.

– Végül legfontosabb információ: hol lehet jelentkezni katonának?

– Szolnokon személyesen a toborzó irodában, a Táncsics Mihály utca 5-7. szám alatt tudnak velünk találkozni, de érdeklődhetnek az 56/505-159 telefonszámon és e-mailen keresztül, a [email protected] címen. További információk elérhetők a www.iranyasereg.hu honlapon!

Ki jelentkezhet katonának?

– minden 18. életévét betöltött,

– büntetlen előéletű,

– magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár,

– aki legalább alapfokú végzettséggel és

– kellő elhivatottsággal rendelkezik.

A jelentkezőknek minden esetben alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában