szponzorált tartalom

2019.10.10. 15:10

Szilárd burkolatot kap a Széchenyi-kert, megújul a Felsőbuda és a Kornyikszőlő út

A közelmúltban ért véget Tiszafüred elmúlt húsz évének legnagyobb útfelújítási programja, mely során hat belterületi út újult meg, közel két és fél kilométer hosszan. Emellett a mögöttünk álló években számtalan útszakasz és járda kapott új burkolatot.

Belvárosi utcakép Tiszafüreden. Korábban a Városháza és a Kiss Pál tér, nemrég a Fő út újult meg.

Fotó: Ujvári László

Az úthálózat – még a 2014 előtti időszakról – megörökölt állapota sürgős beavatkozást igényelt. Négy évvel ezelőtt, 2015-ben indult el a város átfogó infrastruktúra fejlesztése. Hamarosan pedig kezdetét veszi két beruházás, melyek keretében további belvárosi utak újulnak meg és a Városliget is százmilliós fejlesztésen esik át.

Idén szeptemberben új útfelújítási program vette kezdetét Tiszafüreden, melynek részét képezi a szilárd burkolattal nem rendelkező útszakaszok felújítása.

Az alkalmazott technológiának köszönhetően szilárd, pormentes útfelület jön létre, melyre később aszfaltburkolatot húznak. Az úgynevezett itatott makadám-útépítés során először a betemetett árkokat ássák ki, majd gréderrel legyalulják a rossz felületet, végül az aknafedeleket szintbe emelik.

Ezután a nyolc-tíz centiméter vastagon terített mart aszfaltréteghez bitumen emulziót adnak. Erre egy forró bitumennel kevert bazaltréteg kerül, végül apró kaviccsal lezárják a pályaszerkezetet. Ilyen munkálatok indultak el többek között a Könyök úton és a Széchenyi-kertben is. Utóbbi esetében több évtizedes problémára sikerült megoldást találni, a város egyik leghosszabb utcája végre szilárd burkolatot kap.

A napokban jelent meg a Belügyminisztérium honlapján a tájékoztatás, hogy Tiszafüred több mint huszonnyolc millió forintot nyert belterületi, aszfaltos utak további felújítására. Az önkormányzat ehhez közel tízmillió forint önerőt társít.

Összesen tehát harmincnyolc millió forintból kap új burkolatot a Felsőbuda út és a Kornyikszőlő út, valamivel több mint egy kilométer hosszan. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a támogatási szerződés aláírása és a kivitelező kiválasztása után még idén elkezdődik a munka. Hozzátették: az említett beruházáson túl a Felsőbuda út aszfalt nélküli részének felújítását is befejezik még 2019-ben.

Az elmúlt öt évben hatszázötven millió forint összegben, harminc út újulhatott meg vagy van folyamatban a felújítása. Eddig a Fürdő, Kakukk, Nyergesek, Iskola, Búzavirág, Arany János, Csillag, Hunyadi, Fő, Igari, Mártírok, Kismuhi, Belsőkertsor, Szőlősi, Vörösmarty, Óbuda, Csatlós, Tariczky sétány, Muhi, Húszöles és az Akácfa utak újultak meg.

Most ehhez csatlakoznak még a folyamatban lévő beruházások, mint például a Széchenyi-kert, a Kornyikszőlő, a Könyök és a Felsőbuda út.

A program azonban korántsem ért véget. Az új főtér építésével és a belváros forgalmi rendjének átalakításával kapcsolatban megújul a Fő út még hiányzó szakasza a Deák tér és a Nemzeti Étterem között. Új burkolatot kap továbbá a Rét, a Kiss Pál, valamint a Belsőfokpart út egy jelentős szakasza is.

Belvárosi utcakép Tiszafüreden. Korábban a Városháza és a Kiss Pál tér, nemrég a Fő út újult meg.
Fotó: Ujvári László

Új ellátással bővül a tiszafüredi egészségügy

Kardiológiai szakrendelés létrehozásáról döntött a képviselő-testület.

Hamarosan birtokba vehetik a háziorvosok, gyermekorvosok és védőnők modern rendelőiket a Belsőfokpart úti új egészségügyi központban. Ennek köszönhetően a tavaly felújított Kuthy Elek Egészségügyi Intézményben felszabaduló helyeken további szakrendelések kialakítására van lehetőség. Első lépés egy kardiológiai szakrendelés létrehozása a Nefelejcs úti épületben, a részletek kidolgozása már folyamatban van.

Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen esett át a város egészségügyi rendszere. Az üres praxisokat fiatal, kiváló szakemberek töltötték be, új orvosi eszközöket szereztek be és hamarosan elkészül az alapellátásoknak helyet adó kétszintes, új rendelő. Tavaly pedig jelentősen megújult a Kuthy Elek Egészségügyi Intézmény régi, elhanyagolt épülete.

A korábbi helyzetet jól jellemzi az egyik egészségügyi dolgozó által elmondott történet: Rossz időben a szél úgy járt át az épületen, mintha nem is lett volna nyílászáró beépítve. Volt olyan rossz állapotú ablak, melynél attól féltek, hogy kidől.

A felszabadult helyeket új szakrendelésekkel töltenék fel a Kuthy Elek Egészségügyi Intézményben.
Fotó: Ujvári László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában