Séta

2007.01.29. 10:26

Görcsölünk a suli miatt?

Rohanó életünk részévé váltak a mindennapos negatív hatások. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenki beleesik a stressz, feszültség, ingerültség csapdájába.

Király Krisztina

Mi az a stressz?

Korunk népbetegsége. A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója lehet. Okozója a rohanó életformánk, a határidők, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban. Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a változó körülményekhez. Az állandósult stressz hatására tünetek között megjelenik a depresszió, és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, drogfüggőség, szélsőséges esetben az öngyilkosság.

Nem kivételek a diákok sem, akik napjában többször szembesülnek az izzasztó helyzetekkel. Azokkal, amit sokszor már a felkészültség, tudás sem enyhít.
Délután két óra. A gimnázium ajtaján áramlik a tömeg kifelé, többé-kevésbé megkönnyebbült arccal. A szorgosabb tanulók tudják, koránt sincs vége a napnak. A java, azaz a másnapra való felkészülés még hátra van. A gyengébbek szemében ott tükröződik a másnapi feleléstől, dolgozattól és az esetleges kudarctól való félelem. Sokan görcsölnek pusztán a megfelelés vágya miatt és az „otthoniak” elismeréséért. Ha a diákok nem akarnak elmaradozni, és olykor már kijavíthatatlan rossz jegyeket beszerezni, bizony óráról-órára készülni kell, ami rengeteg időt és energiát vesz igénybe.
— Nagyon dühít, hogy a tanárok különbséget tesznek gyerek és gyerek között. Alapjában véve emiatt sem stresszelek, igyekszem a feszült helyzeteket bohóckodással oldani — mondta a 16 éves István.
Alig akad olyan nap egy középiskolás életében, amikor ne szembesülne a röpdolgozathoz szükséges papírlapok vagy a napló lapjainak idegtépő suhanásával. Valamit valamiért, tartja a mondás, és aki a magasabb szintű oktatás felé kacsingat, annak bizony bőven kijut a stresszből és idegeskedésből, holott a főiskolai élet sem fenékig tejfel.
— Sokan mondják, hogy nemtörődöm vagyok. Igen, lehet, hogy a szorgalmi hónapokban ellógom a napjaimat, de a vizsgaidőszakot kellően komolyan veszem — véli az utolsó főiskolás évét taposó Imre. Az a néhány hét nekem is, mint mindenkinek kikészíti az idegrendszeremet. A diákoknak nincs se karácsony, se szilveszter, mert tanulni kell. Gondoljuk csak a nemrég eltelt téli szünetre
A stressz persze nem csak a közép- és felsőoktatásban tanulókat érinti, az általános iskola is bőven tartogat tenyérizzasztó helyzeteket. A nyolcadikos diákok továbbtanulásában döntő szerepet játszik az éppen aktuális félévi értékelés. Év végén pedig számot kell adniuk a nyolc év alatt megszerzett tudásról, záróvizsgák formájában. Ám a megpróbáltatások sorának itt sincs vége, ugyanis sok nívós iskola nem elégszik meg a bizonyítványban feltüntetett érdemjegyekkel, ezért további tesztek és felmérések elé állítják a fiatal tanulókat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!