Séta

2007.01.29. 10:24

Nem gondoltam, hogy egy kötelezőt élvezni is lehet!

Minden diák rémálma a kötelező olvasmány. Már maga a szó: kötelező, elriasztja még az olvasni szeretőt is attól, hogy belevágjon egy-egy vaskosabb kötetbe.

BUDAI ZSÓFIA, Móricz Zsigmond Gimnázium, KISÚJSZÁLLÁS

Legrosszabb a több száz oldalas regény. Egy drámával csak megküzd mindenki, na de egy regénnyel? Ez már fölülmúlja sokak elszántságát. Mikor megtudtam, hogy Jókai Mór Az arany ember című kötete lesz a következő, kétségbeestem. hatszáz oldalas és alig három hetem maradt rá. Persze én megpróbáltam a lehetetlent, és elkezdtem. Az első oldalak kiábrándítóan hatottak rám, fel kellett ismernem, hogy Jókai sem könnyíti meg az életem. Hat oldalas leírás a Dunáról, amit nem is értettem. Gyorsan átfutottam, utána kezdődött a cselekmény. Teltek a napok, egyszer azt vettem észre, hogy nem emlékszem, mikor lapoztam. Annyira magával sodort a történet, teljesen beleéltem magam. Kezdett izgalmas lenni a regény! Volt, hogy le sem tudtam tenni. Élvezni kezdtem a cselekményt, és a sok színes, gyönyörű leírást. Jókai valóban nagy mestere volt ennek, festői ambíciói nyomot hagytak írói munkáján. Minden szereplő és helyszín pontossággal él még ma is az emlékezetemben. Az író esélyt adott arra, hogy ne csak olvassunk, hanem lássunk is. És az, amit látunk szép is. Szóval, hamarabb befejeztem, mint három hét, és nehéz szívvel sikerült megválnom tőle. Így bárki, aki egyszer oda jut, hogy Jókai a kötelező olvasmány, ne rettegjen, hanem teljes odaadással olvassa, és várja, hogy végre „beinduljon" a mű. A hatás nem marad el!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!