Magyar Anna Viktória

2019.12.03. 06:00

Az avarégetés légszennyezettséget okoz

Gyermekkorom legkedvesebb emlékei a késő őszi séták nagyszüleimnél, a vidéki utcákon.

Verseghy Ferenc Gimnázium

Ne égessünk nedves növényeket!

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A levegőnek ilyenkor meglehetősen jellegzetes illata van. Az ember orra érzi: itt a fűtés ideje! Számomra ez az élmény a meleg családi hangulatot jelentette. Ma már azonban tudom, a „varázslatos” illat a tudomány szerint – szag.

A lakosság jelentős mértékben felelős a levegőszennyezésért. Két tevékenységgel is szennyezhetjük a számunkra nélkülözhetetlen levegőt: a kerti hulladékok égetésével és a helytelen fűtőanyagokkal. A többnyire nedves növényi maradványok széntartalma sokszor csak részben oxidálódik. Így káros szén-monoxid keletkezhet. Emellett a légkörbe kerülhetnek más apró, lebegő szennyeződések, amelyek szintén súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

Ne égessünk nedves növényeket!
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Ne feledjük! A növényi részek elégetése tilos! És egyben pazarlás. Az avar, a zöld nyesedék kiválóan komposztálható. Egy kerti komposztálóban szinte magától halad a nagyszerű biológiai folyamat: humusz képződik, mely képes fontos ásványi anyagokat és vizet tárolni. A megfelelő mennyiségű humusszal rendelkező földek növényei a legerősebbek.

A kormány elindította a Fűts okosan! nevű kampányt, amelynek célja a levegő minőségének megóvása. Ennek nyomán szeretném felhívni a figyelmet, hogy háztartási hulladékkal is tilos fűteni!

Mit tegyünk, ha mégis gyanús, zavaró légszennyezést tapasztalunk? Ha megtaláltuk a jelenség okát, próbáljuk személyesen elérni, hogy minden ember megértse, nem mindegy, mit ajándékozunk a tűznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!