Tóth Jázmin

2019.11.18. 06:00

Belgrádban is zenélt a szolnoki banda

A metál- és a rockkedvelők köreiben nem csak Magyarországon számít ismertnek az Iron Maiden tribute bandája. A minap esélyem nyílt egy kisebb interjút készíteni a szolnoki Iron Maidnem egyik tagjával, Balogh Krisztiánnal. A hattagú együttesben négy gitáros játszik Cserfalvi „Töfi” Zoltán, Gubucz-Sombor Béla, Bevíz Mihály és Puskás Máté, tomboló hangú énekesük Kiss Zoltán, míg a dobok mögött Balogh Krisztiánt láthatjuk.

Széchenyi István Gimnázium

– A zenekar-alapítás ötlete már 1996 előtt felmerült – jelentette ki Krisztián, majd hozzátette, hogy Töfi és Misi már a zenekar előtt is gitározgattak együtt. – Mindketten szerették a Maident, sőt Töfinek már-már legendába illő sztorija van az Iron Maidennel kapcsolatban. Úgyhogy javaslom, hogy a következő interjúban kérd meg, mesélje el. Szóval, többek között Maiden-dalokat játszottak együtt. Egyébként a Metallica tribute gondolata is felmerült, végül mégiscsak Maiden tribute lett belőle.

A srácok elég közel állnak a zenéhez, így kötelesnek éreztem magam, hogy megkérdezzem, milyen stílusú zenéket hallgatnak. Kiderült, hogy az általuk játszott műfaj ellenére elég sokrétű a zenei ízlésük, a metál mellett van, aki a popot is kedveli. Viszont a közös zenehallgatás az utazások során nem annyira jellemző rájuk, hiszen ahogy Krisztián fogalmazott, a csönd az igazi kincs. A hosszadalmas koncertek után teljesen érthető, hogy kell egy kis lazítás, pihenés és persze az elengedhetetlen csönd.

Főként a Maiden-rajongók járnak a koncertjeikre, de van, hogy elég messziről látogatnak el egy-egy fellépésre. Volt rá példa, hogy egy bécsi koncertjükre Romániából érkeztek, egy győri fellépésükre Németországból jöttek a lelkes rajongók. De ők is járnak külföldre, 2012-ben Norvégiában zenéltek, ami az eddigi legtávolabbi helyszín, ahol megfordultak. A legnagyobb közönség előtt viszont Belg­rádban játszottak.

– Tizenkétezer embernek zenéltünk. Na, az olyan volt, mint egy igazi Maiden-koncert. Emlékszem, hogy amikor megszólalt az intro, libabőrös lettem! Eddigi pályafutásom egyik legfeledhetetlenebb élménye volt.

A kérdésemre, miszerint meddig tervezik még a közös zenélést, lényegre törő választ kaptam: „Tele vagyunk tervekkel, ambíciókkal. Zenészek vagyunk, ez az életünk!”. Aki szívesen elcsípné őket, az december végén Törökszentmiklóson megteheti.

A tagok a zenélés mellett dolgoznak is

– Közülünk mindenkinek van rendes, polgári állása. Kiss Zoli énektanár, Bevíz Misi angol-magyar szakszöveg fordító. Cserfalvi Zoli, azaz Töfi hangmérnök a szolnoki Denevér Hangstúdióban, Gubucz-Sombor Béla becsüs, Puskás Máté programozónak tanul, én pedig egy építőipari cégnél dolgozom irodában – mesélte a dobos, Balogh Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!