Simon Magdolna

2019.11.07. 06:00

Cikinek számít a pszichológus?

Hogy ciki-e a pszichológus, azt személye válogatja.

Székács Elemér Szakközépiskola

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az is kérdés, hogy fogja fel a helyzetét az ember. Betegségnek vagy múló pillanatnak? Elfogadja a segítséget vagy elutasítja? Képes megnyílni vagy bezárkózik? Mi van akkor, ha mentális betegség nincs is, csak negatív gondolatok tömege, amik elől az ember nem tud menekülni?

Ha pár évvel ezelőtt tettem volna fel a fenti kérdést, a válaszadók nagy része az válaszolta volna, hogy ciki. Azt mondták volna, aki pszichológushoz jár, biztosan bolond. Ez azonban nem igaz. Egészséges, csak olyan lelki megrázkódtatás érte, amin nem tudott továbblépni. A pszichológia tudománya modern módszerekkel rendelkezik az ilyen esetek kezelésére. Sokan félnek, hogy mások mit gondolnak majd.

A félelem azonban csak egy határ, amit az ember sokkal könnyebben átléphet, mint azt gondolná. Nekem is csak a második próbálkozásra sikerült az első lépéseket megtennem a segítség felé. Szerintem ez azért is van így, mert a rohanó világgal az ember nem mindig tud együtt haladni mentálisan. Úgy érezheti, hogy egyedül marad a problémáival. Ha a barátoknak sincs ideje meghallgatni minket, akkor magányossá válhatunk. Ekkor lehet szükség egy szakember segítségére.

Ma már nem ciki a pszichológus. Ő segítheti a mentális egészség fenntartását is. Nincs annál jobb, amikor kibeszéled magadból azt, ami bánt, fáj. Ha gondod van, bátran menj el pszichológushoz. Hidd el, megéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!