Simonyi Jázmin

2019.12.03. 06:00

Ma már én is tudom, mi történt régen a nagyival

Minden emberi kapcsolat legfőbb alapja a feltétel nélküli bizalom, így van ez a nagyszülő–unoka kapcsolatnál is. Számomra a nagyszüleim jelentették a kezdetektől fogva a világot, a legtöbb időt velük töltöttem, hiszen édesanyám sokat dolgozott. A legjobb kapcsolat és az elmondhatatlanul hatalmas szeretet egy nagyszülővel úgy alakulhat ki, ha kicsi gyerekként ők a barátaink, pótszüleink. Nagymamámat kérdeztem meg néhány múltbeli és mostani dologról.

Széchenyi István Gimnázium

Esküvői fényképét is megmutatta a nagymamám

Forrás: Beküldött fotó

– Milyen volt az 1950-es években unokának és nagymamának lenni, azóta beleléptünk egy új évszázadba, a világ is rengeteget változott?!

– Szegényebb időket éltünk, a család közötti kötelék mégis erősebb volt, mint manapság. Számomra is fontos volt, hogy egy-egy, a határban végigdolgozott nap után elmehessek a nagyszüleimhez, akiknek szerény háza mindig tele volt szeretettel.

– Fiatal asszony voltál, mikor megszületett az első unokád, ráadásul rengeteget dolgoztatok papával, hogyan fogadtad?

– Boldog voltam. Tudtam, hogy gyökeresen megváltozik az életem, nem mellesleg hihetetlen volt, hogy lesz valaki, aki mamának fog szólítani.

Esküvői fényképét is megmutatta a nagymamám
Fotó: Beküldött fotó

– Egy kicsit engedd meg, hogy személyeskedjek, mit szóltál ahhoz, mikor megtudtad, hogy én leszek a harmadik?

– Meghatározó pillanat volt, hisz majdnem úgy jöttetek, mint az orgonasíp. Nagypapád számára szerelem voltál elsőre, én megfogni is alig mertem csöppnyi testedet.

– Immáron öt unokád van, feletted pedig kicsit elrepült az idő, mennyi erőt adunk mi a mindennapjaidhoz?

– Nem telik el úgy nap, hogy ne gondoljak mindannyiótokra, mikor lelkileg kimerültnek érzem magam, rápillantok a fotóitokra, és úgy érzem, újra születtem.

Erőt meríthetünk egymásból

Fontos, hogy olyan szoros kapocs alakuljon ki a kezdetekkor, amit a későbbiekben csak ápolni kelljen. Papám 2013-ban hunyt el, mégis a mai napig úgy emlékszem rá, mint szívem királyára. Nagymamámra pedig jobban vigyázok, mint saját magamra.

Minden unoka megérdemli, hogy legyen minimum egy csodálatos nagyszülője, aki meleg húslevessel várja hétvégén, megvigasztalja, ha sír. Átadja több mint hetvenéves élettapasztalatát, amiből bátran erőt lehet meríteni egy szürke napon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!