Mikle Dorina

2019.11.21. 06:00

Még mindig élményt jelent egy jó könyv

A huszonegyedik században a fiatalok nem tudnak úgy végigmenni az utcán, hogy ne lenne a kezükben a telefonjuk. Mindenki görgeti a közösségi média platformjait, a tanórákon, a szünetekben, otthon, tanulás helyett. Ritkán, sőt egyáltalán nem látok fiatalokat olvasni. Nem hogy a kötelezőket nem veszik a kezükbe, de még saját szórakoztatásukra sem olvasnak, könyvtárba pedig alig-alig járnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Talán ha a korosztályunkhoz szóló olvasmányokkal kezdenék, akkor lehet, hogy nem távolodnának el ennyire a könyvek világától?

Székács Elemér Szakközépiskola

Még mindig akadnak olyan diákok, akik a szünetekben könyvet olvasnak

Fotó: Mikle Dorina

Amikor a kezembe vettem az első könyvet, nem hittem, hogy ennyire nagy élményt tud nyújtani számomra az olvasás. Ekkor voltam tizenegy éves. Azóta eltelt hat év, és mára a korosztályom azon csoportjába tartozom, akik rendszeresen olvasnak. Ez a csoport azonban elég kicsi.

Ha megnézzük, hogy milyen könyvek a népszerűek a tinédzserek körében, akkor láthatjuk, hogy könyvolvasási szokásuk nagyon sokszínű. Van, aki a fantasy könyvekért rajong, mások a pszichológia területén olvasnak, akadnak krimirajongók, horrorkedvelők, de legtöbben az ifjúsági regényeket szeretik.

Vannak olyan írók, akik kifejezetten a tiniknek írnak. Ilyen szerző Leiner Laura is. Könyvsorozatában, a Szent Johanna Gimiben egy olyan lány történetét írja le, aki most csöppent bele a tinédzseréletbe. Középiskola, első szerelem, szakítás, új közösség, új barátok.

Sok ismerősöm tartja a kedvenc írójának a tinédzserregények koronázatlan királynőjét. Talán érdemes szemezgetni rajongótábora véleményéből!

Még mindig akadnak olyan diákok, akik a szünetekben könyvet olvasnak
Fotó: Mikle Dorina

– Úgy érzem, én is szereplővé válok, teljesen bele tudok merülni a történetbe, sok karakterrel tudok azonosulni. Hihetetlennek tartom az írónőt, soha nem tud kifogyni az ötletekből, zseniális! – mesélte Kiss Kitti.

– Azonosulni tudok a szereplőkkel, mindig izgatott vagyok, hogy mi lesz a történet vége. A könyvei nagy hatással vannak a gondolkodásomra és a zenei stílusomra is. Bárcsak ilyen típusú könyvek lennének a kötelezők, sokkal jobb lenne, a mostaniak borzasztóak – mondta lelkesen Márkus Lili.

Emellett népszerű Rachel Lippincott Két lépés távolság című műve. Tipikus romantikus regény. Eléggé elterjedt J. K. Rowling Harry Potter című könyvsorozata is. A horrorírók közül Stephen King könyvei a legkedveltebbek. A pszichológia területén számomra kiemelkedőek Daniel Keyes alkotásai. Krimirajongóknak ajánlom Agatha Christie műveit.

Ha mindenki megtalálja a számára megfelelő műfajt, vagy írót, az olvasás igenis szórakoztató tud lenni. Beleélni magad egy történetbe, és szereplővé válni felbecsülhetetlen érzés. Biztatok mindenkit, hogy fogjon a kezébe egy könyvet, és olvasson, mert ezt az élményt senki nem veszi el tőle! Ha a világ összeomlani látszik körülötted, egy könyvben vigaszra lelsz. A társad lesz, ha magányos vagy, vigasztal, amikor nagyon fáj. Ha kell, együtt örül veled.

Könyvet vagy táblagépet?

Az okostelefonok, a táblagépek elterjedésével egyre több ember fordul el a Gutenberg-galaxistól. Mindig jön valami újabb, valami érdekesebb, ami elvonja a figyelmet a könyvekről. A közösségi médiumok a ma emberének szinte minden percét lekötik. Céltalanul szörfölnek a weboldalak, hírfolyamok között. Könyvélmények helyett megosztásokról, like-okról beszélnek.

Bár a legújabb kutatások szerint az olvasás javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát, és a képzelőerőt, mégis azt látni, hogy már a kisgyermekek kezében is táblagépek vannak könyv helyett. Pedig könyvek nélkül mind a tanulás, mind az élet sokkal szürkébb és egyhangúbb lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!